Adriatic 42: Bodljikava ograda je po standardima i uslov za sertifikaciju

Iz menadžmenta brodogradilišta Adriatic 42 u Bijeloj odgovorili  su danas ekološkom drštvu Aria Adriatic na apel koji su im dostavili 29. aprila da uklone bodljikavu žicu. Taj dopis su dostavili i Novskom portalu.

Navode da u potpunosti razumiju brigu i zabrinutost ekologa i mještana zbog postavljanja zaštitne ograde  oko prostora Brodgradilišta Bijela, te da cijene njihove aktivnosti u zaštiti životne sredine Bijele, Boke kotorske i Crne Gore.

“Adriatic 42 je nosilac koncesione djelatnosti u okviru Brodogradilišta Bijela   i takođe je u potpunosti posvećeno zaštiti životne sredine, te ambijentalne cjeline Boke kotorske. Preduzeli su,kako ističu, do sada brojne mjere u opremanju lučke infrastrukture. Posebno su ponosni na sopstveno aktivno učešće i konstantni pritisak da se iznese sav opasni grit  iz bivšeg Brodobgradilišta, a zemljište remedijacijom dovede  u okvir normativa i propisanih standarda, navode u odgovoru iz Adriatica 42 bijelskom ekološkom društvu.

Međutim, mole ih da imaju u vidu da je u skladu sa Zakonom o lukama i Odlukom o određivanju luka prema značaju brdogradilišna luka Bijela određena kao luka od nacionalnog značaja.

“Iz navedenog razloga sigurnosni standradi koje moramo zadovoljiti su na izuzetno visokom nivou. Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da u okviru luke uplovljavaju plovila iz cijelog svijeta, te postoji konstantna opasnost od nedozvoljene trgovine zabranjenim stvarima i predmetima, te vjerujemo da je u svačijem interesu da se tako nešto spriječi. Ovo je samo jedan od mnogobrojnih razloga koji zahtijevaju instalaciju navedene ograde“, ističe u odgovoru kojeg potpisuje izvršni direktor Adriatic 42, Marko Blažević.

Skreće i pažnju da po Međunardnom kodeksu o sigurnosti brodova i lučkih prostora( ISPS), treba primjeniti najviše sigurnsne standarde, te da je izgradnja zaštitne ograde koja se sada reallizuje “neophodan uslov za sertifikaciju“.

“Dodatno napominjemo da se instalacija zaštitne ograde sprovodi u svemu u skladu sa propisima Crne Gore i internacionalnim standardima, te da su u tom smislu pribavljeni odgovarajući urbanističko-tehnički uslovi, kao i građevinska dozvola za njenju instalaciju“, ističu uz uvjeravavanje da postupaju u najboljem interesu Bijele, Boke kotorske i Crne Gore, podsjećajući da je ovo investicija sa veikim pozitivnim uticajem na zapošljavnje i pozicioniranjem Bijele kao turističkog mjesta.

Oko “žilet“ bodljikave ograde bilo je rasprave i na današnjem skupštinskom zasjedanju. Odbornik Demokrata i predsjendik Mjesne zajednice Bijela, Nikola Samardžić prenio je problem. Kazao je da takva ograda svima smeta, ali da vlasnici uvjeravaju da je ona neophodna zaštita i uslov za dobijanje licence, te da će napraviti zeleni pojas ispred nje da ne ruži okolinu.

Na skupštinskom kolegijumu prihvaćen je predlog  Vlada Kosića iz DPS-a da Skupština pozove sve nadležne opštinske i državne službe, kabinet predsjednika Opštine i sve ukjučene u postavljanje ograde oko nekadašnjeg brodogradilišta u Bijeloj, sada Adriatica 42,  da preispitaju čitav postupak i povedu računa o saglasnostima i dozvolama koncesinara, zakonskim propisima, kao i o javnom interesu.

U međuvremenu predsjednik ekolškog društva Aria Adriatic , Ljubo Vulović, potvrdio nam je da neće odustati sjutra od najavljenog protesta, jer su odgovor kojim nisu zadovoljni čekali 11 dana, te da će saopštiti tri svoja zahtjeva.