Arbitraža za Montrose na Luštici otkriće i moguće zakulisne radnje

Konzorcijum Northstar i Equest Capital Limited pokrenuo je arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog projekta Montrose, sada Ritz Carlton Montenegro, koji će pokazati i je li bilo zakulisnih radnji na teret tadašnje vlasti, saopštio je premijer Milojko Spajić.

Potpisnici ugovora za projekat su crnogorska Vlada i konzorcijum Northstar i Equest Capital Limited, preko pravnog zastupnika Schonherr Rechtsanwalte GmbH and Schonherr si Asoccciatii SCA. Kabinetu premijera je 22. februara dostavljen zahtjev za pokretanje arbitraže.

“Zahtjev za pokretanje postupka arbitraže dostavljen je zbog potencijalnog kršenja odredbi iz ugovora o dugoročnom zakupu od 11. septembra 2009. godine, koji je ispred Vlade potpisao tadašnji potpredsjednik Igor Lukšić“, rekao je Spajić tokom Premijerskog sata u Skupštini, u odgovoru na pitanje poslanika Demokratskog fronta, Dejana Đurovića.

Spajić je naveo da za vrijeme Vlade Igora  Lukšića nije urađeno praktično ništa kako bi se ispoštovale obaveze iz ugovora.

“Konkretno, činjenica da od 2009. do 2022. godine, odnosno 13 godina nije izgrađena, niti povezana javna infrastruktura, je neprihvatljiva i šalje pogrešnu sliku o Crnoj Gori kao zemlji u kojoj želimo da vidimo veći broj direktnih stranih investicija“, saopštio je Spajić.

Prema njegovim riječima, takav imidž moramo odmah mijenjati, a ambicioznim planovima o izgradnji infrastrukture, već smo poslali jasnu poruku kredibilnim investitorima, o novoj eri u razvoju Crne Gore.

On je rekao da će Vlada obavijestiti nadležne istražne organe, ukoliko u postupku bude očigledno da postoje indicije o nekim nedozvoljenim postupanjima.

“U ovom momentu ne možemo predvidjeti vrijednost odštetnog zahtjeva, imajući u vidu da suprotna strana traži i izgubljenu dobit, koju će vještak finansijske struke utvrđivati u naknadnom postupku“, rekao je Spajić.

Tužilac je u obrazloženju, između ostalog, naveo da nije ispoštovana obaveza tuženog, odnosno države da u saradnji sa Opštinom Herceg Novi izgradi i poveže javnu infrastrukturu, kao i da nije ispoštovana obaveza tuženog da usvoji prostorno plansku dokumentaciju za predmetni lokalitet, koja je bila oročena na šest mjeseci od usvajanja u Skupštini.

Spajić je podsjetio da je tužilac naveo da je ispunio svoju obavezu u pogledu izmirenja obaveze plaćanja zakupnine za period od deset godina unaprijed, dok je bio spriječen da realizuje aktivnosti po projektu, s obzirom na to da su tuženi i Opština bili dužni da pokrenu izgradnju i povezivanje infrastukture na lokaciju.

“Shodno tome, tužilac je pokrenuo postupak arbitraže, s obzirom na to da cijeni da ima pravo na povraćaj ulaganja, naknadu štete i gubitaka. Važno je istaći da je za rješavanje spora po dogovoru nadležan Sud za međunarodnu arbitražu u Londonu i da se koriste pravila suda za međunarodnu arbitražu“, naveo je Spajić.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine već je u proceduri pripreme javnog poziva domaćim i međunarodnim advokatskim kancelarijama za zastupanje Crne Gore u arbitražnom postupku. Njihov zadatak bi bio da izrade pravnu analizu slučaja, nakon čega bi imali cjelovitiju sliku i pregled stvarnog stanja činjenja, odnosno nečinjenja, obje ugovorne strane, što je osnov za dalje određivanje u tom postupku.