“Bokeška brojanica” o uzvišenim bokeškim ženama, govoru, ljubavi, običajima

Lijepo, nostalgično veče uz čaj, ili čajanku, onakvu kakva je u Novom bila između dva svjetska rata, priredila je sinoć na promociji svoje nove knjige “Bokeška brojanica”, Marina Stanišić. To je svojevrsno svjedočanstvo o načinu odijevanja, druženja, govora, običaja, ali prvenstveno o ljubavi, po sjećanju na porodične priče.

U Gradskoj kafani čulo se mnogo o stamenim Bokeljkama, Marininim junakinjama, o kojima su govorile pored autorke, predstavnica NVU Ruke, Milina Kovačević, kao i novinarka Vitka Vujnović.

Bilo je i domaćih likera, slanih i slatkih delicija, koje je Marina sama pripremila, ali i dobrih vibracija uz ples i muziku, koju su izvodili Batrić Bato Kontić i plesni par Bjanka i Lukas.

Autorka je ispričala kako je nastala “Bokeška brojanica”, posvećena bokeljskim damama početkom i sredinom 20. vijeka.

– Elena, Mila i njena zaova, Ivanova sestra, su moje pretkinje. One su moji idoli, jer naše bokeške žene su stubovi porodice. A ljubav je motiv svega, u prvoj, drugoj i trećoj priči. Te ljubavi su do kraja trajale. Likovi, poput Ivana, su takođe posebni. On je do smrti svoje supruge Mile bio na visini svoje uloge, do kraja je njegovao. Bila je to nevjerovatno velika i trajna ljubav – kazala je Stanišić.

Ova šarmantna Novljanka, poput bokeških dama iz njene knjige, prethodno je objavila Hercegnovski rječnik romanizama i dva kuvara u luksuznom izdanju sa receptima iz Boke kotorske. Kao diplomirana filološkinja sa spisateljskim darom, Marina je tako sačuvala tradicionalni govor herecgnovske regije, ali i recepte autentičnih jela, pa su tako nastalo i reprint izdanje izuzetne knjige “Gulozece iz bokeškog kuvara I”.

Gulozrece su poslastice, objasnila je onima koji još ne znaju, Milina Kovačević:

– To je privlačna riječ koju znaju da prisvoje i furešti, kao što su i mnoge druge iz ovdašnjeg mekog raspjevanog meditreanskog govora. Ali sa riječju – gulozan – druga je priča. Gulozno može biti jelo, ali i osoba, zato pazite, po Hercegnovskom riječniku romanizama Marine Stanišić, nije kompliment kada to nekome kažete i sve zavisi od toga kako kažete – upozorila je Kovačević.

U knjizi “Bokeška brojanica” pominju se i mnogi recepti, poput “Štufanog bakalara”, pa je Marina pojasnila kavo je to jelo:

– U Boki imamo “bakalar na bijelo” i “štufani bakalar”, osnosno šufigani, izmučeni bakalar. Naziva se tako, jer se s njim svašta radi dok se priprema sa puno začina.

Marina planira da napiše još jednu zanimljivu knjigu, o drženju i odrastanju uz slavnog putopisca, Zuka Džumhura i njegovu suprugu Veziru. Oni su dobar dio života proveli u Herceg Novom, kući njenih roditelja.

Promocija knjige Marine Stanišić “Bokeška brojanica” organizovana je u okviru 53. Praznika mimoze.