Brđanin i Adžić uputili izvinjenje u ime Uprave policije i Vlade Crne Gore zbog deportacije

Na obilježavanju tridesete godišnjice deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Herceg Novog, koje su i ove godine organizovale NVO Akcija za ljudska prava, CGO i Anima, prvi put prisustvovali su ministri iz aktuelne Vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije, Zoran Brđanin, uputili su izvinjenje članovima porodica žrtava i obećali podršku u otkrivanju pune istine o tom zločinu. Podržali su i inicijativu o postavljanju spomen obilježja žrtvama deportacije.

Ovim necivilizacijskim činom obuhvaćeno je najmanje 66 bosansko-hercegovačkih izbjegliaca, a među njima i nekoliko stanovnika Herceg Novog, koji su imali pogrešno ime i prezime. Bilo je to 25. i 27. maja 1992. godine kada su uhapšeni i odvedeni iz Herceg Novog. Većinu je likvidirala vojska Radovana Karadžića.

To je sramna stranica u istoriji Crne Gore. Ne postoje riječi koje mogu umanjiti bol porodicama žrtava, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adzić i dodao da, ipak, postoje neke aktivnosti koje se mogu sprovesti i olakšati njihovu patnju:

– Naše pojavljivanje kao predstavnika Vlade i Uprave policije danas doživite kao izvinjenje Crne Gore i njenih institucija. Ovo doživite i kao spremnost institucija Crne Gore da zaista nešto i urade po ovom pitanju – poručio je Adžić.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin podsjetio je da je prošle godine bio spriječen da dođe, ali da je poslao pomoćnika direktora i time pokazao da policija pravi otklon od tog strašnog događaja prije 30 godina:

– Ovo rukovodstvo Uprave policije pravi otklon od onoga što se ispred i u ovoj zgradi dešavalo prije 30 godina i prema strašnim posljedicama takvog činjenja po žrtve kojima danas odajem pijetet. Zalažem se za jačanje kredibiliteta i integriteta UP, što nije lako u crnogorskom kontekstu. Cijenim da i ovim pravimo iskorak u tome da nam vjerujete da branimo i da ćemo braniti sigurnost građana i pravni poredak države na zakonit način – kazao je Brđanin.

Majka deportovanog 21-godišnjeg Sanina Krdžalije, kasnije ubijenog u Foči, Seida, prvi put je nakon 30 godina smogla snage da dođe u Herceg Novi. Potresno je ispričala:

– Otišli smo da se prijavimo kao izbjeglice u Crvebi krst. Međutim, rekli su nam da ne prijavljuju muškarce nego samo žene. Moj sin mi je tada rekao da je jako umoran i pospan, jer smo kasno navečer došli. Pitao me da li može on da ode, a da ja ostanem da ih prijavim sa prijateljima. Rekla sam mu: “Možeš sine”. Otišao je. Kada sam se vratila u Kumbor, ćerka je plakala pred kampom. Rekla je : “Mama, odveli su brata”. Pitala sam -“ Ko ga je odveo”, odgovorila je: “Policija”.

Alen Bajrović, čiji je otac Osman odveden iz kuće u Bijeloj, nećakinja Suada Topalovića, takođe stanovnika Herceg Novog koji nikada nijesu pronađeni, traže od države da učini sve da se sazna puna istina i pronađu ostaci njihovih najmilijih.

Organizatorka komemoracije Tea Gorjanc Prelević sa kolegama iz CGO-a i Anime obećala je da nikada neće odustati od traganja za istinom i sjećanja na žrtve, kako se nešto slično ne bi nikad ponovilo. Okupljenima su se obratili i ministar pravde Marko Kovač, reis Rifat Fejzić, građanin Novog, Đuro Krnić i u ime Liberalne partije Vido Drašković i građanski aktivista Saša Zeković.

Počast žrtvama ovog zločina od zvaničnika iz Herceg Novog su odali samo predstavnici URE, SDP-a i SD-a.