Cijene smještaja u sezoni biće (ne)znatno veće

Godinama se može čuti od hercegnovskih izdavalaca smještaja kako sve poskupljuje jedino oni”drže” iste cijene smještaja. Hoće li i ove biti tako?

Oni sa kojima smo razgovarali ističu da uprkos potpunom poremećaju na tžištu hrane i energenata, zbog opše ekonomske krize, ipak, neće pribjeći drastičnoj promjeni cjenvnika. Eventualno, cijene izdavanja soba, aprtmana i vila biće za 10 odsto veće.

I hotelijeri nam nevoljno priznaju da će u sezoni neznatno imati uvećane cjenovnike za 10-tak procenata u odnosu na prošlu godinu.

Velikoj neizvjesnosti ove godine za ishod sezone doprinose ne samo rast cijena hrane i goriva, već i rizik otkazivanja rezervacija zbog ratnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Prognoze Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG ukazuju kako će se ljudi ovog ljeta teže odlučivati na putovanja upravo zbog dešavanja u Ukrajini.

Treba podsjetiti da su najviše dolazaka protekog ljeta ostvarili gosti iz regiona – 55%, dok su turisti iz Rusije i Ukrajine imali 21% noćenja, ili oko dva milona.

Hercegnovski turistički privrednici intenziviraju marketinške i promotivne aktivnosti prema tržištima regiona, Centralne i Zapadne Evrope, kreirajući nove i atraktivnije turističke usluge, posebno u zaleđu.

Takođe, i planirani budžeti hotela i restorana u dijelu troškova za zarade ove godine uvećani su za deset do 15%, i to zbog korigovanja složenosti poslova – što je posljedica primjene programa Evropa sad.

To uvećanje troškova za zarade je veki izatov, jer su mnogi jedva uspjeli da sačuvaju radnu snagu .

Podrška države sektoru turizma od 400 hiljada eura je dobrodošla, ali Novljani se plaše da je zakasnijela, te da će biti i selketivna.

Ostaje nada to što je turizam, koji je ključni dio nacionalne ekonomije, ipak, dovoljno “žilav” i ima potencijal za brži oporavak od ostalih sektora.