Da li je samo privatni hotel zagadio cijeli hercegnovski zaliv?

Foto: Čitalac

Od jutros su Novljani i gosti zatečeni izgledom mora i neopisivim smradom otpadnih voda. Burna reakcija nadležnih inspekcija, komunalnih službi i medija ne prestaje.

Građani su Novskom portalu poslali fotografije izlivenih fekalija na potezu od Meljina do Vojničkih banja. Međutim, tragovi otpadnih voda su vidljivi po cijelom zalivu, u Njivicama, Igalu, na Toploj, kod pristaništa… Što se dešava, ne znaju tačno ni nadležni u hercegnovskom “Vodovodu i kanalizaciji”.

Po prvobitnim informacijama koje smo dobili od Gorana Simovića iz hercegnovskog Vodovoda i kanalizacije, “sistem je u redu”:

– Da li je ovo sa nekog broda, ili je sinoćnja kiša isprala u potoke, pa nanijelo u more, ne znam. Našli smo jedan privatni hotel, kod Bolnice Meljine da izliva direktno kanalizaciju u more. Uputili smo inspekciju da donese rješenje protiv vlasnika koji će morati to da sanira – ističe Simović za Novski portal.

Da je pumpni sistem funkcionalan kao svakog dana, ali da je ekipa na terenu, te da i dalje provjerava i traži uzrok zagađenja, potvrdio nam je i rukovodilac službe za održavanje kanalizacione mreže, Đorđe Pješivac:

– Imali smo prijavu nekoliko građana da su uočili veliku fleku na moru i da pluta kanalizacija. Obišli smo dio od Škvera do pumpne stanice u Meljinama. Nismo primjetili nikakvu nepravilnost na kolektoru. Sve funkcioniše, ali ekipa je i dalje na terenu da bi smo utvrdili da li još neki privatni objekat ispušta otpadne vode – kaže Pješivac.

On je priznao da je “rak rana” sistema dio oko Milašinovića plaže, gdje povremeno dolazi do zastoja pumpnog sistema. To traje nekada i cijeli dan, sve zavisi koliki je kvar i koliko su velike kiše i bujice. Međutim, na ovom dijelu opštine juče nije bilo toliko kiše, kao duž rivijere. Sve pumpe rade.

Foto: Čitalac

– Velika je neodgovornost stanovnika iz gornjih zona opštine koji u kanalizacionu mrežu trpaju atmosferske vode. Sistem to ne može sve da izdrži. Dolazi do oštećenja, pucanja cijevi, miješanja atmosferskih i kanalizacionih voda. Mi smo grad koji je na nizbrdici i velika je visinska razlika između gornjih zona i najniže tačke – objašnjava Pješivac.

Na našu primjedbu da od Njivica do Kamenara ima preko 70 kanalizacionih ispusta direktno u more, uprkos kolektoru, on kaže da neki havarijski ispusti moraju da postoje.

– Rivijera još niije spojena na kolektor, koji ni poslije 8 godina nije tehnički primljen. Mora se nešto preduzeti da se ti privatni ispusti priključe na kanalizacionu mrežu. Imamo dva havarijska ispusta kod Instituta i kod Milašinovića plaže, ali oni ne rade samo kada su velike padavine i kada uđe ogormna nečistoća u sistem, pa pumpe stanu – ističe on.

Problem je i što u ovom sektoru na odžavanju cijelog kanalizacionog sistema radi samo 10-oro zaposlenih. Praktično hercegnovski turizam i čitava sezona počiva na njima. To je apsurdno.

Inače, prema pisanju tivatskih medija prljavština na površini mora u Boki evidentirana je još sinoć, pa je u pripravnosti za intervenciju bila i ekipa UPSUL-a i Mornarice VCG sa specijalnim plovilom EKO-1, plutajućom branom i upijačima.

Nakon što je akvatorijumom prošla patrola Inspekcije sigurnosti plovidbe iz Kotora, odlučeno je da za time nema potrebe, jer, nije riječ o prosutoj nafti ili uljima, već raznoj prljavštini koju je u more juče poslijepodne, sa kopna sprao veći pljusak i kiša koja je tada zahvatila Boku.