Dan pobjede: Ne zaboraviti na antifašističke vrijednosti

DCIM100MEDIADJI_0915.JPG

Svijet obilješava 9. maj Dan pobjede nad fašizmom – 77 godina od završetka Drugog svjetskog rata i istovremeno Dan Evrope, odnosno 72 godine od deklaracije francuskog ministra spoljnih poslova, Roberta Šumana u stvaranju današnje Evropske unije.

U Drugom svjetskom ratu život je izgubilo oko 50 miliona ljudi, od čega gotovo 31 milion civila.

Crna Gora je u Drugom svjetskom ratu dijelila sudbinu Jugoslavije. Kasnije izvedeni bilansi pokazali su da je u njoj tokom rata poginulo 37.000 ljudi, odnosno 10 odsto stanovništva. Demografski gubitak stanovništva Crne Gore u tom periodu iznosio je oko 103.000, uključujući raseljeni i prosječni prirodni priraštaj.

Rat u Ukrajini danas potpuno muti ideju antifašizma, mira i prosperiteta na kojoj je nastala Evropska unija. Tjera nas na preispitivanje odnosa u Evropi i svijetu i razmišljanje o tome što su prave evropske vrijednosti.

U Crnoj Gori su ti vrijednosni okviri posljednjih godina olabavljeni i biće potrebno da se naše društvo što prije vrati na put pristupanja EU. Ne prečicom, jačanjem radikalizma i klerikalizma, nego istinskim djelovanjem i dijalogom, deblokadom pravosuđa, glasanjem u interesu građana, a ne interesnih partijskih i kriminalnih grupa.

Mnoge zgrade zvaničnih institucija i Opština u Crnoj Gori, pa i u Herceg Novom su osvjetljene u plavo, u bojama Evropske unije i Ukrajine, čime se šalju poruke da je demokratski svijet, ipak, ujedninjen i daje odlučan odgovor protiv rata u Ukrajine i sankcija prema Rusiji.