I stočari u Herceg Novom suočeni s nevoljama zbog visokih cijena hrane

Crnogorski stočari danas obustavljaju isporuku mlijeka mljekarama i traže da otkupna cijena mlijeka bude oko 70 centi. Smtaraju da nije u redu da država uzme porez, trgovci i prerađivači maržu ili zaradu, a da samo oni gube.

U hercegnovskoj opštini praktično organizovanog otkupa mlijeka nema, ali sve je manje domaćina koji su se posvetili stočarskoj proizvodnji. Taj posao je izuzetno težak i postaje neisplativ, pričaju nam oni koji su ostali na selu i još imaju po jednu, dvije ili tri krave.

Posebno su u nevoljama i malobrojna registrovana poljoprivredna gazdinstva. Jer, cijene stočne hrane i koncentrata stalno rastu.

Gazdinstvo Radović sa Vrbanja poznato je po kvalitetnim domaćim proizvodima, koje već desetak godina plasira na pijaci, u restoranima ili dostavlja na kućnu adresu.

Prozvodnja mlijeka, sira, kajmaka, putera, odvija se u strogim tehnološkim uslovima.

Pored farme, koju čine 15 muznih krava i 10 junica, imaju farmu svinja mangulica, kokoške. Uzgajali su do prije godinu i dvadesetak koza. Međutim, sve je teže opstati, uz rast troškova, pa su i sami povećali cijene između 10 i 15 odsto – priča nam vlasnik, Petar Radović.

– Nama je za razliku od stočara na sjeveru, ipak, lakše, jer radimo i preardu i ne dajemo mlijeko mljekarama za smiješnih 35 do 38 centi. To je tek katastrofa i potpuno neizdrživo. Jer, kilo hrane za krave košta preko 50. Mada, morali smo i mi podići cijene. U Herceg Novom još nema nestašice sireva, kao u drugim gradovima. Prerađujem dnevno 200 litara mlijeka i bude 30-tak kliograma sira, plus puter i kajmak – navodi Radović.

On je uvjeren da će još poskupiti mliječni proizvodi, s obzirom na rast cijena stočne hrane. Kilogram koncentrata je 51 ili 52 centa, a kilo sijena od 30 do 40 centi.

– Kupovao sam ne tako davno sijeno za 8 centi po kilu. Prošle godine koncentrat je bio 28 centi. Po jednoj kravi dnevno ide 8 kila koncentrata i 20 do 30 kila sijena. To je stvarno strašno. Zato sada prodajem kilo mladog sira 7 eura, suvog 12 eura, mladi kajmak 14, a maslac 16 eura, dok su kisjelo mlijeko 1.20, a slatko 1.5 euro – ističe Radović.

Zbog teške situacije u poizvodnji, otkupu i plasmanu mlijeka u Crnoj Gori je već ugašeno 20 odsto velikih farmi koje su brojale i do 100 krava. To se dešava i u Srbiji i BiH, ne samo kod nas. Međutim, kako kaže Radović Crna Gora je najviše pogođena, jer nema proizvodnju žitarica, sve uvozimo.