Ko će održavati trajektnu liniju, ”Pomorski saobraćaj”, Opštine Herceg Novi i Tivat, ili Morsko dobro?

U gradovima Boke kotorske se, 18 godina od privatizacije, ponovo ustalasala javnost zbog kompanije “Pomorski saobraćaj”. Tada zbog sumnjivih okolnosti pod kojima je privatizovano javno preduzeće, a danas, jer postoji realna mogućnost da Morsko dobro, ili Tivat i Herceg Novi preuzmu trajektnu liniju.

Što bi značilo da “Pomorski saobraćaj” ostane bez koncesije, ima li zakonskog osnova za to, da li eventualno novi konecesionar ima mogućnosti da iznajmi ili kupi postojeće ili trajekte drugih kompanija u regionu, hoće li doći do zastoja trajektnog prevoza između Kamenara i Lepetana i to baš uoči sezone?

To su pitanja koja još nemaju jasne odgovore, a fakti su sljedeći.

Ako je suditi po izjavama u medijima , JP Morsko dobro i dvije bokeljske opštine su čvrsto riješene da preuzmu trajektnu liniju i naprave novo javno preduzeće.

Predsjednik Odbora direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Blažo Rađenović, poručio je, ukoliko Opštine Herceg Novi i Tivat nijesu u mogućnosti da održavaju trajektnu liniju Kamenari-Lepetani, da oni jesu.

Čekaju odlazeću Vladu da što prije stavi van snage Zaključak prethodne iz 2019. godine i raskine, kako navode, štetan ugovor po građane Herceg Novog, Tivta i državu Crnu Goru.

“Kadri smo da potpuno preuzmemo odgovornost i organizaciju cijelog posla i oformimo službu u sklopu preduzeća koja bi iznajmila trajekte i vršila usluge transporta na ovoj pomorskog liniji”, naglasio je Rađenović, uvjeren “da se javno dobro naočigled cijele javnosti, bez sprovedenih zakonskih procedura stavlja u interes jednog pojedinca i njemu stvara abnormalna milionska korist”.

Koncesioni ugovor za trajektnu liniju istekao je još 2018. godine, ali je produžavan aneksima.

Premda još nije zvanično, Ministarstvo kapitalnih investicija namjerava da dodijeli prava na linijski trajektni prevoz primjenjujući Zakon o javno-privatnom partnerstvu, umjesto Zakon o koncesijama.

Iz tog Vladinog resora su obećali i ranije da će sprovesti tenderski postupak i odrediti novog koncesionara.

U “Pomorskom saobraćaju” smatraju opravdanom samo primjenu Zakona o koncesiji, odnosno Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, te da jedino to može biti u javnom i interesu kompanije. Ona je sada zbog neizvjesnosti oko dodjele koncesije, kako naglašavaju, “zamrzla investicije”.

Dok odluke tek treba da “padnu” stručnjaci u ovoj oblasti, ali i dobri poznavaoci naših prilika, za Novski portal, govore i što bi se zapravo moglo desiti.

-Vrlo je moguće da će Vlada, odnosno Morsko dobro, zapravo partija koja je na vlasti, napraviti tender za dodjelu koncesije, ali sa takvim uslovima i taksama da “Pomorski saobraćaj” to neće moći da prihvati.

Novi koncesionar će odmah iznajmiti trajekte, koji nerentabilno posluju u Dalmaciji, ili čak Grčkoj, sa malom naknadom, samo da ovdašnjih šest ne bi prevozili putnike i vozila. Brod ne može napraviti niko, ali iznajmiti se mogu četiri trajekta, boljih performansi, bržih. Jer, flota “Pomorskog saobraćaja” je prilično plovidbeno nesposobna, bez neophodnih tankova za otpadna ulja i vode, raznu drugu bezbjednosnu i ekološku opremu. Čak postoji mogućnost da toj kompaniji Lučka kapetanija zabrani da plovi.

Obala u Lepetanima i Kamenarima je izgrađena u prethodnom periodu, prije privatizacije, pa je praktično ulaganje “Pomorskog saobraćaja”, ne računajući dva nova trajekta, samo treća traka u Kamenarima. Zbog toga bi kompanija mogla i da traži odštetu, ukoliko dođe do oduzimanja koncesije – navode oni.

Nedavno su iz menadžmenta “Pomorskog saobraćaja” za Novski portal kazali da “privremenost koju trenutno karakteriše postojeći aranžman za ovu djelatnost, ne ostavlja prostora za planiranje niti za razvoj i unaprjeđenje poslovanja, što će zasigurno uticati na poslovne rezultate kompanije, kao i na kvalitet javnog servisa”.

Ipak, poručili su stanovnicima Boke i klijentima da mogu biti bezbrižni i da nema opasnosti da će doći do prekida servisa, bez obzira na odluke koje mogu donijeti nadležni, “sa nama ili bez nas” – istakli su iz Pomorskog saobraćaja.

Ko zna, možda će sva priča i “pasti u vodu”, ako se promijeni politička scena u Crnoj Gori, za koji dan.

Teško se oteti utisku da, kako god bude, biće to još jedan potez “u interesu naroda”, a to dobro znamo što znači.