Lukobran “popušta”, tek predstoji izrada studije zaštite, i dalje neizvjestan status Luke Škver

Prošle su dvije loše nautičke sezone za Gradsku luku Herceg Novi, a ni očekivanja za ovu, s obzirom geopolitičku i ekonomsku situaciju, nijesu dobra. Stari lukobran se godinama urušava pred udarima juga i velikih valova, a sanacija nikako da dođe na red. Luka zapravo predstavlja samo pristanište, bez mogućnosti vezivanja većih plovila.

Pri tom Gradska luka Škver je jedina u regionu koja i dalje, uprkpos nastojanjima, nema riješen pravni status. Nikako da se pomire interesi tri vlasnika-korisnika akvatorijuma (Agencije za gazdovanje lukom Škver, Brodarskog društva Jugole Grakalić i PVK Jadran), odnosno Opštine , JP Morsko dobro, te usklade sa zakonskim propisima.

Iz Javnog preduzeće za upravljanje morskim dobrom, kazali su Novskom portalu da je u proceduri objavljivanje Javnog poziva za izradu studije sa potrebnim podlogama i idejnim rješenjem sanacije-rekonstrukcije lukobrana Luke Škver, radi izrade glavnog projekta.

– Za izradu studije predviđena su sredstva u iznosu od 40.000 eura Na osnovu podataka iz studije pristupićemo izradi glavnog projekta koji će precizirati vrijednost radova. Zadatak studije je Geodetsko i batimetrijsko snimanje terena, izrada Geotehničkog projekta I istražno bušenje,, izrada Geološkog i geotehničkog elaborata za potrebe sanacije/rekonstrukcije lukobrana , te izrada hidroloških i hidrometeoroloških studija- navode iz Morskog dobra.

Iz Agencije za gazdovanje lukom su do sada insistirali na „modelu upravljanja“, poput onog u Tivtu, a nova “pravila” bi mogla “izmjestiti” vlasnike barki/brodova sa sadašnjih pozicija . Dokle je stiglo to osjetljivo rješavanje koncesije za Luku Škver?

-Zbog imovinsko pravnih odnosa, još nije riješeno pitanje upisanih prava vlasništva i korišćenja Luke Škver. Lukom upravljaju tri subjekta. Na koncesiju ili na tender o zakupu se ne mogu dati lokacije i objekti na koja su upisana prava vlasništva i/ili korišćenja, pa samim tim nije bilo moguće sprovesti Javni poziv.

I pred brojnih inicijativa Javnog preduzeća, do danas su ostala neriješena pitanja upisanih prava korišćenja na lučkom zemljištu i lučkoj infrastrukturi, kako za luku Škver, tako i za ostale luke i objekte obalne infrastrukture- objašnjavaju iz JP Morsko dobro.

Međutim, korišćenje luke osporava i činjenica da planskim dokumentima nije prepoznat zahvat Luke Škver, odnosno njen akvatorijum, što znatno osporava proces ustupanja do donošenja Državne studije lokacije za Škver, dodaju iz Morskog dobra.

– Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u proceduri pronalaženja zakonskog rješenja, za ustupanje na korišćenje Opštini Herceg Novi, odnosno Agenciji za gazdovanje lukom Škver, luku od lokalnog značaja Škver, do sticanja pravnog osnova za dodjelu koncesije. Donošenjem zakonskog rješenja, steći će se preduslovi kojima će biti zaštićeni interesi lokalnog stanovništva i privrednih subjekata koji imaju interese na moru. U prvom redu to su plovni objekti za obavljanje privredne djelatnosti prevoza putnika i privredni ribolov- ističu iz Morskog dobra.

S obzirom na torbulentne političke prilike u Crnoj Gori, domete odlazeće i buduće manjinske Vlade, blokadu Skupštine, donošnje novih zakonskih propisa, time i rješenje pravnog statusa Luke Škver, potrajaće.