More “procvjetalo”, pa izazvalo buru među stanovništvom na cijelom primorju

Foto: Čitalac

“Zagađenje” mora u Bokokotorskom zalivu od proteklog vikenda još izaziva polemiku i nedoumice među građanima, koji se plaše da će se to ponavljati i tokom sezone kupanja. Mnoge je zbunila i izjava direktora Instituta za biologiju mora, dr Aleksandra Joksimovića, koji je kazao da je najvjeovatnije kiša sprala polen koji je sa ostalom prljavštinom prekrio more.

Da zapravo nije bilo zagađenja, te da je riječ o prirodnoj pojavi, svi su saglasni, u kototskom Institutu, Lučkoj kapetaniji, hercegnovskom “Vodovodu i kanalizacija”, ribari, ronioci… Međutim, nema baš saglasja kada je riječ o uzroku prljavrštine koja je zahvatila gotovo cijeli Bokokotorski zaliv, ali i dobar dio našeg i hrvatskog primorja.

– Došlo je do “cvjetanja” mora, koje se javlja pri određenim vremenskim uslovima, kao što su promjene temperature mora i većih količina padavina u proljeće, uz povećan unos hranjivih soli azota i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton – objašnjavaju stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, a prenose tamošnji mediji.

Ronioci sa kojima je razgovaro Novski portal, takođe vjeruju da je zbog naglog porasta temperature mora došlo do izumiranja fitoplanktona koji je isplivao na površinu mora. Sigurno nije polen, koji je bijele boje, a tragovi koji su se mogli vidjeti proteklog vikenda su bili, žućkasti, sivi, čak crni… Uostalom, nije bilo na ovom dijelu Jadrana ni pljuskova u isto vrijeme ovih dana dana.

Kada dođe do “cvjetanja”, sluzave materije se, uglavnom, nalaze na površini, vizualno su ružna pojava, ali i potpuno bezopasna za ljudsko zdravlje, ako se radi o bakteriološki čistom moru.

Od 2000. godine “cvjetanje“ mora na Jadranu se pojavljuje svake godine, mada nešto ranije nego što se desilo ove godine.