Motar – zanemarena biljka: Spasavala pomorce, odličan čuvar imuniteta, zdrava i ukusna

Bokeški pomorci su još iz vremena kada su godinama plovili svijetom na jedra, znali kako da se ne razbole od skorbuta.

Neko je otkrio da je biljka motar, koja raste u stijenama, uz obalu mora, spasonosna. Jer, puna je vitamina C i idealna za očuvanje imuniteta.

Kako nam priča jedan od Novljana, dobar poznavalac mora i istorije i arheologije našeg podneblja, nekada su pomorci prije putovanja brali motar. Spremali su ga u velike bačve i kuvali sa pola vode, a pola kvasine, domaće ostike. Stavljala bi i so, dobro zatvorili bačve i sadržaj se konzervirao i dugo trajao na njihovim vijađima.

Inače, motar se može jesti sirov, kao dodatak salatama, raznim jelima. Ista mu je tekstura, kao da je u ostici. Priprema se na više načina, kuvan s krtolom, ali ne prekuvan, kao prilog uz riblje delicije, razne umake, rižota, pite i pizze.

Motar je i ljekovit, kao antiskorbutik i diuretik, odličan i za detoksikaciju organizma.

Dosta ljudi kod nas to ne zna. Italijani ga redovno koriste kao začin za sve rižote.

Aromatični motar se još naziva matar, ili morski komorač, ili trava Svetog Petra (lat. Crithmum maritimum). Ova zaboravljena biljka ponovo dobija na popularnosti kod kreativnih gastro majstora, onih koji u svojoj kuhinji insistiraju na autentičnosti podneblja.
Motar ima mestante liistove i zelenkastožute cvjetove koji će se pojaviti u avgustu i septembru. Najbolje ga je brati kao šparoge, upravo sada, u maju i junu, prije cvjetanja.

Potražite ga u našim sekama, a ima ga dosta i na Mamuli, što će kuvari “Mamule Island” koristiti u pripremi jela.