Napušteni objekti ruglo i opasnost za djecu

Herceg Novi godinama, čak i decenijama, nagrđuju ruševni objekti, hoteli, restorani, skladišta, trgovine, čak i u centru grada i Igala. Do sada ni apeli niti akcije nadležnih nijesu bili djelotvorni, pa vlasnici prolaze nekažnjeno. Što je važnije, ne preduzimaju ništa da bi obezbijedili i onemogućili pristup takvim zdanjima.

U napuštenim objektima sve češće se okupljaju beskućnici, narkomani, migranti, ali i djeca. Među roditeljima se ovih dana u Herceg Novom širi strah nakon objave informacija na društvenim mrežama i na viber grupama da su hercegnovski mališani sa vršnjacima iz stranih država zatečeni u nekim ruševnim objektima u sumnjivim radnjama.

Sve su prijavili Centru bezbjednosti Herceg Novi, gdje su Novskom portalu potvrdili da preduzimaju sve mjere radi zaštite djece. U Odjeljenju bezbjednosti Herceg Novi, međutim, demantuju da se djeca okupljaju pod uticajem određenih grupa i da su vrbovana nakon što su ih pripadnici zatekli u nekim ruševnim objektima.

Kako dodaju, nema razloga za paniku, ali apeluju na roditelje da povedu više računa gdje im se djeca kreću i gdje provode slobodno vrijeme. Ne smiju ulaziti u napuštene, trošne prostorije i zgrade, kojih je više na području opštine, jer oni su bezbjednosna prijetnja.

Na problem napuštenih objekata ukazivali su nedavno i iz NVO “EkoKulMedia”. U Herceg Novom koji je zaštićen kao kulturno dobro (Zapadno podgrađe), u njegovom centru, samo na dva tri metra od ulice, u ljetnjoj bašti nekadašnjeg Mliječnog restorana „Boke”, nalaze se ostaci razrušenog privremenog objekta. Tu je slomljeni mobilijar, smeće, korov, mjesto za javni toalet. Mliječni restoran, otvoren prije skoro jednog vijeka, u vlasništvu je kompanije „Vektra Boka”,

Ali slična je sudbina i „Vektra Bokinih” hotela „Topola” na Škveru, “Igalo” i „Dubrava” na Savini, mnogih restorana, a i hotel “Plaža” je u žalosnom stanju, neobezbijeđen. Urušava se godinama i bivši hotel “Rudnik” u srcu grada. Oko vlasništva se vode višedecenijski sporovi, a objekti u sve gorem stanju.

Deponije unutar urušenih zdanja postaju i veliki zagađivači, izvori opasnih supstanci i požara. Za njihov izgled i stanje odgovorni su isključivo njihovi vlasnici, navode iz opštinske Službe za inspekcijske poslove. Kazne za vlasnike koji se ne pridržavaju propisa su od 150 do deset hiljada eura za pravna i od 20 do hiljadu eura za fizička lica. Nije poznato da je neki vlasnik dobio i platio kaznu.

Preduzeće „Čistoća” nadležno je da održava javne površine, a privatne su obaveza njihovih vlasnika. Samo uz nalog inspekcije radnici mogu da očiste napuštene objekte, pod uslovom da su prethodno vlasnici odbili da to urade.

Ipak, neopohodna je hitna zajednička akcija opštinskih službi i policije da se, kada već ne reaguju vlasnici, opasni trošni objekti obezbijede i zaštite naša djeca, jer njihov “istraživački” duh može ih dovesti u veliku opasnost.