Nova knjiga Gordana Stojovića “Crnogorski iseljenici u novom svijetu”

Matica crnogorska Ogranak Herceg Novi, večeras će u 20 časova u svojim prostorijama, u Njegoševoj ulici, organizovati promociju nove knjige Gordana Stojovića. Pored autora o knjizi i migracijama u vrijeme kada se naseljavao novi svijet, dugogodišnjem dragocijenom Stojovićevom istraživanju crnogorske dijaspore u Latinskoj Americi, govoriće univerzitetski profesor, Ivan Ivanović i novinarka Ljiljana Vukotić. Medijatorka je sekretarka Ogranka, Jovanka Veljović.

“Knjiga Gordana Stojovića na zanimljiv način, jednostavnim i pitkim stilom prikazuje naseljavanje Crnogoraca i stvaranja prvih crnogorskih kolonija na dvama američkim kontinentima. Kako i sam autor naglašava, u knjizi je dat primat običnim ljudima – tipičnim crnogorskim emigrantima (koji su iseljavali početkom prošlog stoljeća) i njihovim životnim pričama. Knjiga je strukturirana na način da autor prvo daje opći pregled crnogorske migracije, potom govori o crnogorskim iseljenicima u SAD-u, Latinskoj Americi, te dodaje prilog koji obuhvaća članke, odnosno pisma Nikole Petanovića, Fabjančiću i Davidu Starr Jordanu (osnivač sveučilišta Stanford)”, navodi se u pogovoru dr sc. Marine Perić Kaselj sa Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba.

Stojovićev je rođen 1977. u Beogradu. Više od dvije decenije bavi se istraživanjem migracija u Južnoj i Sjevernoj Americi, međunarodnim odnosima, te razvojem odnosa sa crnogorskim iseljeništvom u novom svijetu.

Radio je u Upravi za dijasporu MVP-a, bio je član UO Matice crnogorske, a od marta 2014. do januara 2019. obavljao je dužnost Ambasadora Crne Gore u Argentini, Brazilu, Čileu i Urugvaju.

Autor je brojnih tekstova i knjiga sa tematikom migracija i istorije crnogorskog iseljeništva.

Jedan je od osnivača časopisa Global Talks, koji se bavi temama geopolitike, ekonomije i diplomatije.

Ostalo još desetine hiljada građana crnogorskih korijena u Americi

Kako je u jednom intevjuu za Pobjedu kazao, u Latinskoj Americi postoje posljednji dokazi da je crnogorski identitet bio snažan prije 200 godina i da se održao do danas.

– Ovdje živi više od 60.000 iseljenika koji Crnu Goru doživljavaju svojom domovinom. Međutim i dalje postoji nevjerica i nedovoljno shvatanje značaja očuvanja naše posljednje stare emigracije koju mnogi pokušavaju i pritom u to ulažu ogromna materijalna sredstva, privoliti sebi – kazao je za Pobjedu dok je bio ambasador Crne Gore u Argentini, Gordan Stojović.

Za nešto više od četiri godine mandata u Argentini razgovarao je pojedinačno sa oko 4.000 osoba crnogorskog porijekla i nikada ga, kako kaže, niko nije pitao šta Crna Gora može da učini za njih.

– To su potomci stare emigracije, koji su već dugo ovdje i već generacijama su integrisani u ovdašnje društvo. Njihova snažna emocija prema Crnoj Gori kao zemlji predaka je čista, bez trunke interesa – kazao je u razgovoru za Pobjedu Stojović.

Ističe da uvijek kada govorimo o iseljeništvu moramo imati na umu da imamo staro i novo iseljeništvo, te da je njihov odnos prema zemlji porijekla drugačiji, a kao što je prirodno i pristup odnosima sa zemljom porijekla.

Stojović za sebe kaže da nije pristalica prebrojavanja iseljenika, ali kroz diplomatki i istražovački posao može da tvrdi da je ostalo još desetine hiljada građana crnogorskih korijena do kojih nijesmo u to malo vremena, nakon skoro stotinu godina tišine, došli.

– U tim ljudima leži veliki potencijal i ono što je najvažnije – stalno novi prilaze i interesuju se za zemlju odakle su došli preci. Tu je uloga institucija ključna. Kao prvo, moramo obezbijediti zaposlene koji govore njihovim jezikom i razumiju njihovu kulturu, mentalitet. Jezik je velika barijera i dok ne prođemo ciklus od još makar deset redovnih godišnjih kurseva tj. ne naučimo dovoljan broj ljudi na različitim mjestima kako bi mogli komunicirati na crnogorskom, sa njima možemo komunicirati samo na španskom jeziku. Takođe, ne leži sve na institucijama, mora se za bolji odnos sa iseljenicima uključiti i cijelo društvo, od pojedinca, proces obnove identitetskih karakteristika i ponovnog povezivanja sa zemljom predaka starog iseljeništva je nešto što je obaveza koja leži na svima nama – poručio je Stojović.