Počela sezona kamping turizma, a kampova sve manje

Nekada je u Herceg Novom bilo 50-ak auto-kampova. Danas ima toliko hotela, a kampovi se mogu prebrojati na prste jedne ruke.

Turistički trendovi se mijenjaju, pa je sve više gostiju koji biraju apartmanski smještaj u domaćoj radinosti, a onda hotelski. Ipak, pandemija je učinila i dobre stvare, pa se turisti okreću prirodi, aktivnostima koje doprinose zdravlju tijela i duha. Tako je i potražnja za kampovima i boravkom na otvorenom u Evropi značajno porasla.

Inostrani kamping gosti su veoma dobri potrošači u vanpansionu i često se snabdijevaju domaćim proizvodima. Žele da upoznaju okolinu u kojoj odmaraju i vrijedne lokalitete.

To su još šezedestih godina prošlog vijeka prepoznali Zlokovići iz Bijele koji danas imaju najbolje opremljeni i najveći kamp u hercegnovskoj opštini. Kamping turizam je porodični biznis koji nakon oca nastavlja Ivan Zloković.

Ovogodišnja kamping sezona je otvorena još 13. februara. Ostvareno je do sada 520 noćenja. Gosti su redovno prijavljeni, a boravišnu taksu kamp uplaćuje dva puta mjesečno.

– Biće sigurno bolja sezona od prošle, jer je predsezona bolja. Neke grupe i klubovi koji su dolazili ranije opet su se najavili. Imali smo već jednu staru grupu, očekujemo još dvije. Ukoliko ne dođe do nekih devijacija tokom ljeta, biće ovo uspješna turistička godina – ističe Ivan Zloković.

Gosti iz Zapadne Evrope

Izostanak gostiju iz Rusije i Ukrajine ovdje neće osjetiti, jer su i do sada oni imali minimalan udio u prometu, ispod 10%.

– Njaveći broj gostiju dolazi iz Njemačke i Austrije, pa onda Holandije i Italije, Češke i Slovačke, Francuske, Slovenije… U predsezoni obično ostaju 3-4 dana, u sezoni duže, mada to je specifično i turističkim nomadima se nikada ne zna. Dođe grupa na sedam dana, a ostane duplo duže… Nije to kao u hotelu – priča Zloković za Novski portal.

U autentičnom mediternaskom ambijentu, u hladovini skoro 70 maslina, na samoj obali, kamp ima 45 mjesta i sve uslove za boravak 150 gostiju. Tu su kvalitetni sanitarni čvorovi, toaleti, tuševi, tankovi za ispuštanje tzv. sive i crne vode. Normalno, u kampu je dostupan WiFi internet, uređena plaža i lijepi restoran „Bura“sa mediteranskim i crnogorskim menijem.

Ispunjeni standardi i zahtjevi kampera

Kamp Zloković zadovoljava evrospke standarde, odnosno standarde njemačkog ADAC-a, čiji je član. Stekao je reputaciju jednog od najudobnijih i najuređenijih u našoj zemlji.

– Predstavnici ADAC-a (najvećeg auto kluba u Evropi) jednom mjesečno dolaze anonimno, nekada nas i nenajvaljeno testiraju. Crnogorski standardi su niži od njihovih. Ali, sve ispunjavamo – navodi Ivan Zloković.

Kamperi su poznati po svom avanturističkom duhu i zato ovdje nude i brojne mogućnosti izleta Bokokotrskim zalivom, rent-a car, sportske aktivnosti.

Na pitanje koliko zapravo košta jedan dan boravka auto-prikolicom u kampu u Bijeloj, naš sagovornik objašnjava da to zavisi od doba godine, da li je rana ili kasna predsezona i posezona, ili glavna sezona, kao i od usluga koje kamperi koriste. Uglavnom, cijene se kreću od 15 do 40 eura, odnosno prosječno 30 eura, sa uračunatom boravišnom taksom.

Luksuzno kampovanje je globalni trend, a Herceg Novi i Crna Gora još nijesu prepoznali da masovni turizam odlazi u prošlost. Zbog načina života, više nego ikada prije, savremeni čovjek traži otklon od svake industrije i našminkanog komfora, a u ovim izazovnim vremenima kampovanje je možda i najsigurniji način odmora.

Rada Đaković