Posjeta španske UNESCO civilne mreže: U Herceg Novi stiglo pismo namjere za saradnju sa Saragosom

Foto: Služba za informisanje OHN

Centar za civilnu mrežu španske komisije u okviru UNESCO-a i grad Saragosa zainteresovani su za saradnju sa Herceg Novim, poruka je gostiju iz Španije koji su danas posjetili tvrđavu Španjola i sastali se sa čelnicima lokalne uprave.

Gosti su predsjedniku Opštine, Stavanu Katiću, uručili pismo gradonačelnika Saragose u kojem izražava namjeru za upostavljanje saradnje dva grada.

„Svakako da ćemo pozitivno odgovoriti na pismo namjere iz Saragose, čija želja za saradnjom sa nam čini čast i zadovoljstvo“, kazao je Katić.

On je istakao da je ovo još jedna potvrda dobre reputacije Herceg Novog, kao otvorenog grada koji širom svijeta ima veliki broj prijatelja, te da ga raduje što su imali priliku da sa španskom delegacijom razgovaraju o momentima buduće saradnje i mogućnostima za povezivanje sa gradom Saragosa.

Osvrćući se na obilazak Španjole, Katić je naveo da se iz ove posjete vidi značaj bogate kulturno-istorijske baštine sa kojom Herceg Novi raspolaže, naročito u oblastima kulture i turizma.

„Dio španske istorije ispisan je na ovom mjestu, u Crnoj Gori. Kao predstavnici UNESCO-a iz Saragose, petog najvećeg grada u Španiji koji se nalazi u pokrajini Aragon, već 25 godina radimo na povezivanju sa različitim gradovima i zemljama koji imaju neke istorijske veze sa Španijom“, objasnio je direktor UNESCO civilne mreže, Hesus Arojo.

Kako je kazao, delgacija je donijela pismo gradonačelnika Saragose za predsjednika Opštine Herceg Novi, u kojem mu šalje pozdrave i prvi put se zvanično obraća sa namjerom da dva grada započnu saradnju. Kaže da su oduševljeni prijemom i nadaju se da je ova posjeta početak saradnje dva grada i ljudi iz Crne Gore i Španije.

„Želimo da upoznamo Špance sa još jednom atraktivnom tačkom, kako bismo ih privukli da dođu na ovo predivno mjesto, u ovu divnu zemlju sa brojnim turističkim čarima“, poručio je Arojo.

Današnju posjetu je koordinisala Danijela Vico, nekadašnja sugrađanka koja sada živi i radi u Španiji. Ona je izrazila zadovoljstvo što je upriličena posjeta ove značajne asocijacije, kako bi se bolje upoznali sa kulturnom baštinom Herceg Novog i istorijskim vezama dva naroda.

„Španska vojska je na ovim prostorima bila nekih devet mjeseci, što je kratak period, ali je dovoljan temelj da na osnovu toga ostvarimo saradnju koja bi bila multidisciplinarna“, ocijenila je Vico.

Ona je kazala da je ova posjeta prvi korak u komunikaciji između Saragose i Herceg Novog, učinjen sa namjerom da ova dva grada u narednom periodu uspostave saradnju.

Predstavnicima španske UNESCO civilne mreže dobrodošlicu u grad, pored predsjednika Opštine, poželjeli su i predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović i sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, koji su zajedno sa njima položili cvijeće u znak sjećanja na španske vojnike koji su pali u Herceg Novom 1538. godine. Polaganju cvijeća na tvrđavi Španjola prisustvovali su i članovi Bokeljske mornarice – Podružnice Herceg Novi.

Podsjećanja radi, španska vojska je Herceg Novim vladala devet mjeseci, do avgusta 1538. godine kada je nakon trodnevne opsade grad ponovo zauzelo Osmansko carstvo. Španci su za to vrijeme započeli gradnju utvrđenja na brežuljku Bajer, koje je domicilno stanovništvo nazvalo Španjola. Današnji izgled tvrđave vezan je za period druge vladavine Turaka, ali se ime Španjola zadržalo.