“Poželi zvijezdu padalicu”: Još jedan čvrst most između Boke Pušić i djece

U prepunom paviljonu Gradske muzike Herceg Novi na Karači, u okviru 53. Praznika mimoze, sinoć je priređena promocija knjige Bosiljke Pušić, “Poželi zvijezdu padalicu”. Ovaj događaj zaintrigirao je veliki broj posjetilaca, a Boka je, kao nekada, plijenila vedrinom i razboritošću.

To su posebno primijetili njeni bivši đaci, kojima je bila profesorka srpskohrvatskog jezika i književnosti u Srednjoj školi Ivan Goran Kovačić.

Roman koji treba da dotakne dječija srca i uzburka njihove misli sigurno će biti omiljen i odraslima. Oni su sinoć nakon promocije pokupovali sve primjerke, jer je Bokina želja bila sav prihod donira Bolnici Meljine.

“Poželi zvijezdu padalicu” spisateljica i slikarka Bosiljka Pušić je napisala prije dvije godine dok je bila na oporavku u Institutu Dr Simo Milošević. Na posljednjoj strani zahvalila je svima iz te ustanove, a posebno grupi učenika OŠ Milan Vuković. Obrazložila je i zašto.

Nastavnica informatike Mira Kurlanović pitala da li bi željela da se druži sa grupom učenika dramske sekcije:

– Meni su djeca najbolji sagovornici, nisu licemjerni, nisu iskvareni, čiste su duše, zato sam pristala vrlo rado. Pomislila sam kako da ih animiram i napravim most između sebe i njih, a pišem roman za djecu, u stvari za njih. Ispričala sam im sadržaj knjige, dokle sam stigla i kažem im kako sam u nedoumici kako knjigu da završim. Onda su oni svi pisali kako bi trebalo da izgleda kraj. Sat i po su djeca pisala, nisu mrdnuli ni uzdahnuli, apsolutni tajac –  ispričala je književnica kako je uspjela da još uvijek drži dječiju pažnju.

Kako je kazala, papire koje je držala smatrala je dragocjenim blagom, jer “ako oni imaju svoje ideje kako da se završi knjiga, oni su vrlo ozbiljno shvatili ono što sam im ispričala i oni će biti ozbiljni čitaoci te knjige, a zašto bih i pisala knjigu ako ona nema čitaoce”.

Za književnu kritičarku Žanu Ognjenović ovo je roman o dvije velike teme, ljubavi i identitetu.

– Ljubav je pokretač radnji i u prošlom i u sadašnjem sloju romana. Ljubav nije ekskluziva samo za mlade i lijepe, već je normalno da se i ljudi u godinama mogu zaljubiti i vjenčati, baš kao što se to desilo babi Božani i taksisti Simu. A potraga za razrješenjem misterije Stankovog identiteta je na samom kraju knjige, a svako odrastanje predstavlja i traženje sopstvenog identiteta – kazala je Ognjenović.

Književnik i dramartug Momo Mićunović smatra da ovaj roman zaslužuje da uđe u lektire za osnovno obrazovanje.

Na toploj i emotivnoj večeri učenici koji su sarađivali na knjizi sa Bokom, čitali su zanimljive odlomke.

Njena bivša učenica Olivera Doklestić, koja je takođe književnica, prisjetila se školskih dana i tadašnjeg Bokinog profesorskog i pjesničkog umjeća.