Prva podmorska vinarija u Crnoj Gori: Probajte vino iz dubina vrulja, nećete se pokajati…

Foto: Školjke Boke

U Orahovcu, na principima održivog razvoja već deset godina postoji prvo uzgajalište jadranskih ostriga u Crnoj Gori. Izgrađeno je na ekološkim principima i HACCCP standardima. Na plantaži “Školjke Boke” moguće je kupiti ispitane organske ostrige, ali i ukusne mušlje, ili biti njima uslužen u autentičnom, prirodnom ambijentu to dobro znaju mještani, ali i turisti sa svih kontinenata koji pohode plantažu.

Zahvaljujući inovativnosti vlasnika i osnivača, dipl. ing. Nevresa Đerića, te njegove porodice, “Školjke Boke” su od ove sezone i mjesto prve podmorske vinarije u Crnoj Gori.

Posjetioci mogu pogledati drugu izložbu patentiranih, unikatnih, pečatiranih, deklarisanih, prirodno oplemenjenih amfora i vina iz mora, ali i probati vino iz dubina vrulja.

– Dođite , nećete se pokajati – poručuje Đerić i priča kako je došao na ideju da ponudu plantaže, ali i turističku ponude Boke i Crne Gore, obogati jedinstenom vinarijom.

– Uočio sam, koristeći crijep kao teg za patente za prihvatanje ostriga, da se jedan veliki broj algi i školjki prihvata kroz proces biocenoze. Onda sam isto pokušao i sa amforama, jer bi ih ujedno štitili i ponudili tržištu nešto novo, odnosno, ispitane, oplemenjene, unikatne amfore – navodi Đerić.

Amfore se u vodi moraju držati najmanje pet godina. Osim amfora u more su položene i boce sa vinom, koje je staro pet i više godina, sortirano po godinama.

Kako objašnjava, svaka mora da prođe kroz ruke kao tehničko rješenje 70 do 80 puta. Pomjera ih godišnje 4 do 5 puta na određenu dubinu kako bi dozvolio lanac ishrane i obrastanja.

Promovišemo to što more radi za nas

Foto: Školjke Boke

Oplemenjene amfore i boce za vino iz mora, su sasvim nova ideja na Crnogorskom primorju. To je novi proizvod , koji prođe kroz Nevresove i ruke njegove porodice oko 70 puta, kazao je otvarajući izložbu direktor Instituta za biologiju mora, dr Aleksandar Joksimović.

– Na kraju dobijamo proizvod koji ima i umjetničku širinu, daje nam dah mora. Sve što ima veze sa morem i sa Bokokotorskim zalivom je umjetnost, priroda i ljudski faktor i naravno ljubav koju zaista ulaže njegova porodica – ističe dr Joksimović.

Eksponati na izložbi su i potvrda da u našem podmorju ima raznovrsnih školjki, te da biodiverzitet treba da čuvamo.

– Ovo je prilika da se taj biodiverzitet i vidi golim okom, jer obraštaji se stvaraju vremenom i oni nam govore o nekoj klasifikaciji, o distribuciji tih vrsta školjkaša i ostalih organizama. Nismo svi u prilici da zaronimo i da gledamo pod morem, ali ovo je prilika da uživamo upravo u tom ambijentu i da promovišemo to što more radi za nas – istakao je Joksimović, ubijeđen da je Nevres Đerić, provjereni ekolog i pokretač mnogih ekoloških akcija, odavno zavrijedio prvu nagradu u Crnoj Gori za djelovanje u skladu sa prirodom.

Turizmolog dr Rade Ćoso, ističe da je Đerić ozbiljnim radom napravio kvalitetni proizvod tako da amfora i vino iz dubina mora mogu biti svakom dostupni u originalnoj ambalaži u restoranu, kući, hotelu ili u nekom drugom prostoru.

Izložba unikatnih amfora i vina otvorena je radnim danima od 13 do 18 sati na plantaži “Školjke Boke”” u Orahovcu.