Ribari upozoravaju: Potonuće ribarstva Crne Gore, gradnja fabrike za preradu ribe obmana

Odluka Vlade Crne Gore od 31.marta godine da prihvati projekat “Crnogorski REGROW”, koji se odnosi na izgradnju fabrike za preradu ribe u opštini Kotor predstavlja najjači šamar koji je Vlada zadala ribarima. To smatraju iz Nacionalnog uduženja proizvođača ribe, Udruženja profesionalnih ribara na moru-Škver, te Udruženja ribara Bar.

– Projekat “Crnogorski REGROW” je zajednički projekat Vlade, MInistarstva ekonomije, MPŠV i Insituta za biologiju mora iz Kotora, sa partnerima iz Norveške. U ovaj projekat niko nije uključio mišljenje ribara jer im, izgleda, to nije ni potrebno, jer, ova fabrika bi uvozila ribu, a to je navika i pravilo koje traje godinama unazad u ovoj državi – reaguju ribari.

Smatraju da je jedini cilj kako novac MIDAS-a 2 i IPARD-a 2 preusmjeriti u izgradnju fabrike, a ne investirati u obnavljanje i kupovinu većih i boljih brodova za izlov ribljih resursa, kao i izgradnju ribarskih luka i mjesta za prvi iskrcaj ribe, te razvoja kompletne infrastrukture koja prati ribarski sektor od ulova resursa do prerade ribe.

Prevara prošle i sadašnje Vlade

-MIDAS 2 koji se pominje kao oporavak ribarske flote u iznosu od 3 miliona eura je najveća prevara ribara prošle Vlade i sadašnje ekspertske, odnosno tehničke Vlad, uz asistenciju ministra Aleksandra Stijovića. On je potpisao realizaciju MIDAS-a 2 kojeg je prihvatio od prethodnog Ministarstva poljoprivrede, bez da je napravio stručnu analizu isplativosti. Pohvalio se i još uvijek se hvali, kako se obnavlja crnogorska ribarska flota (19 čamaca) a ne zna pravu istinu – tvrde ribari.

Ističu da MIDAS 2 uopšte ne obnavlja ribarsku komercijalnu flotu (koče-dimerzalni lov i plivarice-pelagični lov), nego obnavlja ribarska plovila ribarima koji se bave malim privrednim ribolovom, kojima to u većini slučajeva nije primarni nego dopunski rad.

– Ako ovo nije istina zašto onda na sajtu MPŠV-a nema spiska sa 270 vlasnika ribarskih dozvola, imenom i prezimenom, kao i spiska 19 potpisnika ugovora za korištenje MIDASA 2? To su u obavezi bili da postave prema Zakonu o slobodnom pristupu infomracijama. Pitamo se zašto se to krije i koji je razlog?

Gradnja fabrike liči na gradnju kuće bez temelja, spratova, krova

Ciklus od ulova ribljih resursa iz mora do prerade ribe u fabrikama uporedili su sa izgradnjom kuće, pri čemu sada postoji samo plas, odnosno riblji resursi. Međutim, kako navode, i oni su upitni jer uskoro nećemo imati ni kvote za izvoz plave ribe. Ribari sada ne uspjevaju izloviti dozvoljne količine i dokazati Evropi da su sposobni za to.

– Razlog je prije svega što nemamo modernu ribarsku flotu za komercijalni lov. Sada kvotu djelimo sa Albanijom, a uskoro ćemo ostati bez nje, jer će Albanija preuzeti i naš dio kvote. Nemamo ribarske luke i nikada je nismo ni imali. Nemamo mjesto za prvi iskrcaj ribe. Pitamo se zašto Vlada ne uzme svoj dio vezova i ustupi ih ribarima koji im pripadaju prema Ugovoru sa ruskim investitorom koji je izgradio luku nautičkog turizma i ribarsku luku Lazure u Meljinama? Mišljenja smo da sadašnja Vlada ili ne zna ili neće ili “nema petlju” da investitora uslovi da ribarima ustupi vezove, ili neko ima interes u nekom od Ministarstava da se potrebe ribara za vezovima stalno miniraju- smatraju tri ribarska udruženja.

Dugogodišnji i problemi s gorivom parališu ribare

Podjsećaju na staru i oronulu komercijalnu ribarsku flotu, bez vizije države kako je obnoviti. Ribari stalno predlažu da se stopa PDV-a na uvoz novih ili polovnih brodova i čamaca smanji na 0%, a za opremu i ribomaterijal kada se uvozi putem carinske deklaracije, kao i na svježu ulovljenu ribu u CG smanji na 7%.

– Ovo je jedini način stimulacije da se ojača i obnovi ribarska flota i ribarstvo u cjelini. Nažalost, nas niko u ovoj državi ne shvata ozbiljno, a posebno ne minister Aleksandar Stijović. Jedino ko nas razumije je direktorica Direktorata za ribarstvo Katarina Burzanović, koja sve naše prijedloge obradi i preusmjeri prema ministru Stijoviću, koji uopšte ne reaguje kao da ne postojimo. Čak ni u paketu mjera za pomoć poljoprivrednicima nisu prepoznati ribari. Sve dok se ne napravi Uprava za ribarstvo ovako će nam se dešavati i ubuduće. Zbog ovakvog odnosa minstra prema ribarima obratili smo se za pomoć dopisom Ministarstvu ekonomskog razvoja, direktno ministru Jakovu Milatoviću još 21.januara, a istog dana smo predali dopis i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

Do danas niko nas nije primio- ističu u reagovanju ribari.

Ribari već 5 mjeseci zbog lošeg ulova i loših vremenskih prilika, kako tvrde, ribaju sa 10% kapaciteta. Zbog rata u Ukrajini i naglog skoka cijene nafte od 1,75€ po litru paralisano je crnogorsko ribarstvo.

Pisaće Evropskoj komisiji u Briselu

Koliko je država prepoznala ribarstvo pokazuje i najnovija odluka da među članovia radne grupe poglavlja 13 nema nijednog ribara jer su postavili uslove koje ribari ne mogu da ispune, a u prethodnim radnim grupama su bili prisutni.

– Nažalost, bojimo se da će naše probleme rješavati neke drvosječe ili razni eksperti koji nisu iz ribarske struke. Tek će nas sada “razumjeti” Evropska komisija i shvatiti koliko mi ništa ne znamo o ribarstvu i neće nam zatvoriti poglavlje 13. Ribarima, kako koja nova Vlada dolazi, sve je gore i pravi nam se veća šteta nego korist- smatraju oni i dodaju:

“Crnogorski REGROW” je samo maska za sve propuste u ribarstvu i namjera da se zamažu oči ovog napaćenog i ekonomski uništenog crnogorskog naroda kako bi opravdali nenormalno veliki uvoz ribe u visini od 27 miliona eura u 2021. godini i da bi opravdali loše sproveden projekat MIDAS 2.

Ribari nisu protiv gradnje fabrika , ali “krov kuće”- fabrika se ne može graditi bez temelja i spratova samo na osnovu “placa” odnosno ribljih resursa.

S obzirom da više nemaju kome da se obrate u Crnoj Gori dopis će poslati direktno u Brisel, Evropskoj komisiji .