Šaljiva i poučna zbirka pjesama za djecu Novljanke Ane Janović

“Maštalica“ – naziv je pjesničkog prvijenca Novljanke, Ane Janović, koja posljednjih nekoliko godina živi i radi u Tivtu. Riječ je o poetskom zapisu priča za najmlađe, predškolski uzrast, ali i za učenike prvog, drugog razreda osnovne škole. Knjigu ovih dana Ana promoviše u Tivtu, u vrtićima i u galeriji Ljetnjikovca Buća. U planu je promocija knjige i u Herceg Novom, o čemu će naknadno obavijestiti.

Knjiga nosi naziv po prvoj pjesmici koju je napisala, priča za Novski portal Janović:

„Negdje u oktobru prošle godine učestvovala sam u literarnoj radionici lokalnog vrtića u Tivtu, gdje sam kao roditelj morala da napišem nešto o svojoj djevojčici. To je bilo za mene zaista lako i zabavno, te sam poželjela da nastavim da pišem za najmlađe. Odlučila sam se za priče u stihu. Dakle, riječ je o poeziji. Prvu pjesmu koju sam napisala nosi naziv „Maštalica“, te je knjiga po njoj i dobila naziv“, kazuje Janović.

Koncipirajući knjigu kao zbir šaljivih pjesmica, pitalica i zagonetki Ana je željela da na taj način približi knjigu djeci i ujedno pošalje poruku njima i roditeljima da se buduća čitalačka publika stvara od malih nogu. Poruka knjige je naučiti djecu pravim vrijednostima, ukazati im na važnost porodice, prirode, a ujedno ih i zainteresovati da se druže sa knjigom. Nasmijati ih i barem na kratko odvojiti od ekrana:

„Teme su iz svakodnevnog dječijeg okruženja, tiču se prirode, igre, porodice. Neke pjesme su pisane u dijaloškoj formi, neke i sa rimom na engleskom jeziku. Protkane su dozom humora, a neke nose i pouku. Npr. pjesma „ Šoping sa mamom“ završava stihovima: „ Ja ne želim skupu brigu, kupite mi neku KNJIGU“. Jasno poručujem odraslima da pokušaju djecu odmalena naučiti pravim vrijednostima. Pitalice i zagonetke su takođe pisane u stihu, pa se odgovor daje lako naslutiti“, pojašnjava, otkrivajući dio sadržaja.

Tehnologija udaljila djecu od porodice

Janović dalje navodi da je tokom stvaranja knjige kombinovala događaje iz djetinjstva njene generacije sa onim što danas ilustruje odrastanje uz sva tehnička i tehnološka sokoćala i inostranu terminologiju koju smo odomaćili u svakodnevnom govoru.

„Trudila sam se da ostanem u svakodnevnom dječijem okruženju, da pišem ono što nam je svima bilo jednako, ali opet sam nekim stranim terminima prilagodila pjesme današnjem vremenu, te možemo reći da pišem modernu poeziju. Kao npr. „šoping“, „ internet“, „smuti“ koji se definitivno nijesu koristili u vrijeme kada sam ja odrastala. U jednoj pjesmici sam čak spomenula i zvijezde iz sporta Mesija i Serenu, poznatog fudbalera i teniserku današnjice“, kaže ona.

Razlika u odrastanju generacije kojoj pripada u odnosu na ovu u kojoj odrasta njena ćerka karakteriše tehnologija koja je, kako dodaje, zauzela ono vrijeme koje smo nekada mnogo više provodili sa svojim roditeljima, drugarima, prirodom.

„S druge strane, roditelji, čini mi se iz više razloga, sve manje provode kvalitetno vrijeme sa djecom. Nekako se stiče utisak da porodica trpi, gubi se osjećaj ljubavi, topline i zajedništva… Iz tog razloga ovom knjigom želim da ojačam tu neraskidivu vezu RODITELJ – DIJETE“, poručuje Ana.

Biti s knjigom od najranijeg djetinjstva

Iako je knjigu namijenila najmlađima, o tome što čitaju djeca danas, ne bi mogla da govori, s obzirom da ima petogodišnju ćerku, koja još uvijek ne zna da čita samostalno. Pretpostavlja da su to prvenstveno basne i bajke, ili obavezna školska lektira. Međutim:

„Smatram da je veoma važno da djeca stiču prva iskustva sa knjigom u najranijem djetinjstvu, tako što im se čita ili tako što gledaju roditelje kako čitaju. Kada sam došla na ideju da napravim knjigu, poseban značaj dala sam ilustracijama. I sama se sjećam Zmajeve riznice, koju vjerujem da svi dobro znate i koja nas sve vraća u rano djetinjstvo. Upravo su je ilustracije činile posebnom. To sam poželjela i svojoj knjizi. Imala sam nevjerovatnu sreću što sam ostvarila saradnju sa Jelenom Trifunović, fantastičnom ilustratorkom dječijih knjiga, koja je dala život mojim pjesmama i ispunila moju želju – učinila knjigu posebnom. Dakle, ja sam ilustracijama odlučila da privučem dječiju pažnju, a temama da se zabave i sami pronađu i povežu sa stihovima“, objašnjava Ana.

„Maštalica“ je štampana u 200 primjeraka, ali će zbog velikog interesovanja biti reprint izdanja. Za sada se može nabaviti tj. poručiti putem instagram profila: anina_mastalica . Od kraja ove sedmice knjiga će biti u prodaji i u Gradskoj knjižari, po cijeni od 10 €.

Iz Anine zbirke pitalica

ZAGONETKA O JEDNOM DOSADNJAKOVIĆU

Po danu se skriva,

 

Boja mu je siva.

 

Čim veče padne

 

Eto cijele bande.

 

Zuji, bruji k’o da buši

 

Neko baš na moje uši.

 

Onda svrbi, pa i peče,

 

Presjedne mi svako veče.

 

Zato jedva čekam zimu

 

Jer ne volim hladnu klimu.

 

Sad da čujem koliki si znalac,

 

To nas bocka insekt zvan k……