Samir Tuša: Ponosan sam na svoje romsko porijeklo i sve koji su me podržali

Foto: Privatna arhiva

Povodom Međunarodnog dana Roma 8. aprila, Novski portal otvara rubriku o uspješnim Romima i Romkinjama u Herceg Novom.

Ko su predstavnici RE populacije koji su uspjeli da unaprijede svoj položaj u društvu? Sa kojim se nevoljama i dalje suočava najveća etnička manjina u Evropi? Koju poruku uspješni Romi šalju lokalnoj i široj zajednici kako bi došlo do ozbiljnih promjena koje će im donijeti potpunu jednakost i inkluziju?

Prva priča je sa Samirom Tušom, 23-godišnjim mladićem. Živi u Herceg Novom sa majkom i tetkom. Jedino je dijete u porodici. Završio je Srednju mješovitu školu “Ivan Goran Kovačić” 2018. godine, na smjeru tehničar prodaje. Iste godine upisao je Fakultet za turizam i hotelijerstvo u Kotoru. Preostala su mu još dva ispita na osnovnim studijama.

Samir je tu praktično počeo svoju karijeru, jer želio je da bude više od studenta. Želio je da bude integrisan u studentskoj i većinskoj zajednici, pa se prijavio za predsjednika studenata njegove generacije.

– Dobio sam podršku i čast da predstavljam studenete već treću godinu, bez konkurencije. Kako su godine prolazile na Fakultetu postao sam i član studentske organizacije “Turist”, kao i član Studentskog vijeća. Od prošle godine sam i član Komisije za unapređenje kvaliteta studija – ističe Samir Tuša.

Posljednjih osam godina Samir je aktivista romske NVO “Koračajte sa nama”. To mu je mnogo pomoglo da kroz razne projekte bude dio većinske zajednice u Crnoj Gori.

– Veoma sam komunikativna i odgovorna osoba. Volim da pomažem drugima, što mi je omogućilo pozicije u NVO sektoru i na Fakultetu. Naravno, sve na volonterskoj osnovi, bez ikakve zarade. To radim u cilju promovisanja i zato što smatram da se kroz život dobro dobrim vraća. Smatram da treba da pomognem onoliko koliko umijem.

No, Samir od prošlog mjeseca i zvanično radi u Herceg Novom kao stručni saradnik za inkluziju romske i egipćanske zajednice u obrazovanju.

– Izabran sam u prvom krugu na konkursu OŠ Dašo Pavičić na Toploj. Uprava škole je odlučila da ove godine radim kao medijator radi što veće inkluzije Roma i Egipćana u obrazovanju. Tako bi do devetog razreda oni ostvarili najbolje rezultate, opismenili se i spremili za srednjoškolsko, a jednog dana, što da ne, i za fakultetsko obrazovanje – priča Tuša.

Diskriminacija tokom školovanja

Romi su jedna od najobespravljenijih manjinskih grupa u cijeoj Evropi, kojoj su često uskraćena i osnovna ljudska prava. Nailaze na prepreke u obrazovanju, zapošljavanju ili ostvarivanju zdravstvene zaštite, a nejednak tretman u društvu gura ih u siromaštvo i bijedu.

Samir otvoreno priča o njegovom iskustvu tokom školovanja i kaže da je osjećao kako je to biti građanin drugog reda.

– Specifična sam osoba u svakom smislu te riječi i često sam nailazio na pozitivne komentare u druženjima gdje je većinska i RE populacija. Iskakao sam iz okvira, pa su neki ljudi prosto pitali- “Da li ste vi uopšte pripadnik RE populacije?” Odgovarao sam da jesam i svakako jesam i ponosim se time. Ali, na žalost, tih pozitivnih komentara je bilo vrlo malo. Diskriminaciju sam osjetio na svojoj koži u osnovnoj i srednjoj školi. Djeca iz razreda govorila su mi razne pogrdne riječi. Godinama sam bio na tapetu. Nisu mogli da prihvate da imaju druga u razredu koji je Rom, a da redovno ide u školu i želi da se obrazuje. U srednjoj školi je postojala “grupa u malom” koja je trovala dezinformacijama gdje i kako živim. Hvala Bogu, toga nema na Fakultetu u Kotoru – priča Samir.

Danas je ponosan na sebe i one koji su bili, kako kaže, ili neutralni, ili nisu imali snage da se iz “grupe” izvuku, ali su ostali suzdržani. Želi svima sve najbolje, pa i onima koji su pričali loše o njemu.

Novski hotelijeri, turizmolozi, Opština ne pružaju jednaku priliku za posao

Neku vrstu diskriminacije, Samir Tuša, ipak, još osjeća. Kao mlada osoba koja završava fakultet nailazi na poruke poslodavaca, odnosno hotelijera i turizmologa u Herceg Novom da će mu se prilika za posao ukazati tek kada završi fakultet:

– Smatram da to nije pravedno. Jer, zašto ukoliko neko ima kvalifikacije koje ja imam, a prošao sam mnogo toga dobrog i lošeg da mogu iskazati znanje na pravi način u praksi, postoji velika diskriminacija hotelijera i turizmologa u Herceg Novom? Takođe, smatram da naša Opština treba da pruži jednako priliku kako većinskoj zajednici tako i pripadnicima RE populacije i da se zaposlimo u javnom sektoru – ističe naš sagovornik.

On govori pored našeg i romskog, engleski, njemački i albanski jezik. Zato bi volio da radi u nekom od hotela na primorju, na recepciji, u komunikaciji sa ljudima.

Poruka: Treba se obrazovati

Mladim pripadnicima romske i egipćanske populacije poručuje da je obrazovanje ključ, ali i da sve potiče od same zajednice.

– Kao medijator sam se susreo sa roditeljima koji su zapravo ključ obrazovanja i treba da podstiču svoju djecu da, pored svih finansijskih i drugih prepreka, započnu i nastave školovanje. Svaki prosvjetni radnik spreman je da pruži znanje, ne samo Romima i Egipćanima, nego svima. Proces opismenjavanja je bitan. Treba biti istrajan, imati volju i želju. Tu su i mediji i ostale organizacije koje treba da podstaknu roditelje RE populacije da djecu pošalju u školu. Nije škola samo da se mehanički tamo ide, nego i da se nešto nauči. Kroz život treba biti istrajan i treba s osmjehom i pozitivnom energijom razbijati svaki vid diskriminacije i predrasud a- uvjeren je Samir Tuša i sve to potvrđuje sopstvenim primjerom.