Šćekić: Ponudili smo jedino rješenje

Foto: Ministarstvo zdravlja

Dok su zaposleni u Bolnici Meljine danas protestovali ispred te zdravstvene ustanove, a potom i ispred Opštine, tražeći da se konkurs koji je objavila JZU Opšta bolnica Kotor poništi, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović obilazili su Bolnicu Kotor. Odgovarajući na pitanja novinara ministar Šćekić je bio kategoričan da je ovo jedini model koji je moguć u ovom momentu za Bolnicu Meljine.

„To je velika stvar koju je ova Vlada uradila, mi smo praktično bolnicu koja je dovedena pred gašenjem dali sve od sebe da je vratimo u javno zdravstvo na zakonit način i da omogućimo kvalitetno zdravstvenu zaštitu u mjeri mogućeg, u okviru grada Herceg Novog. Neko je, ne znam iz kog razloga, pokušao da manipuliše tim zaposlenima. Ustvari oni nisu zaposlena lica, oni su angažovani u subjektu koji je u stečaju. U toku je sudski proces moramo se ponašati u okviru zakona. Da bi bilo koje lice moglo da bude dio javnog zdravstvenog sistema Crne Gore moraju da prođu zakonske procedure, to jest da se jave na oglase da bi bili dio našeg sistema. To je nešto što je sasvim normalno. To što je neko dozvolio da se devastira bolnica, da se privatizuje bolnica, da se dovede na nivo gašenja, da dođe na nivo 11 ljekara to je pitanja za neke koji su to uradili, a ne za nas koji hoćemo da riješimo problem“, istakao je Šćekić.

On je dodao da svi koji žele dobro građanima Herceg Novog treba da prihvate ovaj model, jer to to je jedino moguće u ovom momentu.

„Mi želimo da u sklopu kotorske Bolnice damo napore da bolnica Meljine opstane, kako bi u budućem periodu mogli da radimo u pravcu da bude samostalna. To je ozbiljan proces, nije lako obezbijediti kadar, kojeg nema u toj bolnici. Ovo je istorijski momenat, a kamoli da neko pravi od toga problem. Da li bismo mi željeli da bude što više zaposlenih u budućoj bolnici odnosno u tom dijelu kotorske bolnice – da, željeli bismo, ali to je proces i za to moramo da stvorimo preduslove, a to ne može da se uradi preko noći“, tvrdi Šćekić.

On ističe da nije riječ o gašenju bolnice i očekuje razumjevanje i kako je kazao „da budemo svi na dobrom fonu, jer ne možemo kritikovati nekoga ko bolnicu diže iz gašenja, u odnosu na one koji su doveli do toga nivoa. Nema zakonskih mogućnosti da možemo preuzeti iz privatnog preduzeća i tek tako da zaposleni pređu u javni sistem”.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sistem Crne Gore uložio je napor i upravo bolnicu Meljine vadi iz gašenja, ponavlja on.

“Zato smo joj i dali preko kotorske bolnice infuziju kako bi sačuvali zdravstvenu zaštitu da ne bi došlo do prekida rada. Da smo krenuli da pravimo bolnicu posebno, mi bismo morali da čekamo zakonske mogućnosti. Trebao bi da obezbijedimo novi kadar, a to nije lako. U bolnici sada imate 11 ljekara, a na primjer u kotorskoj ili bolnici u Bijelom Polju je 70 do 80 ljekara. Neko je ozbiljno zapustio bolnicu i doveo je do gašenja“, istikao je Šćekić.

Zato će sada, rekao je još, morati da angažuju ljekare iz Nikšića i iz KBC, kao i iz ostalih bolnica.