Staro zdanje Instituta poslije dvije godine biće otvoreno

Stari dio Instituta Igalo, biće nakon dvije godine pauze zbog pandemije korona virusa, od 4. aprila ponovo otvoren u komercijalne svrhe.

Prvi gosti prećiće iz II faze Instituta, a riječ je o osiguranicima Fonda zdravstva Crne Gore. Osim njih, menadžment očekuje pacijente na odjeljenju fizijatrije, kao i post-covid pacijente, dok bi osiguranici FOND-a PIO trebalo da dolaze od 4. maja, kaže za Novski portal, direktor marketinga, Nikola Mračević:

“Podsjetiću da je objekat tokom dijela 2020. godine služio kao karantin, a prošle godine u prizemlju zgrade bio je uslužni punkt za masovnu vakcinaciju protiv kovid pandemije. Radujemo se, da tako kažem, novom početku”, ocijenio je Mračević.

S obzirom na tešku finansijsku situaciju koja je pratila poslovanje Instituta posljednje dvije godine, nije bilo novca za veća ulaganja, pa su u susret otvaranju starog objekta, obavljeni samo najosnovniji radovi: molersko farbarski, sanacija ograda i cjevovoda, sitne popravke i redovni servisi.

“Kad je riječ o soliteru, njemu slijedi sanacija fasade, tako da u ovom trenutku nemam informaciju da li će objekat uopšte biti otvaran i kada”, naveo je kratko Mračević.

Druga faza InstItUta operativna je od 31. januara, kada je, tradicionalno, otvorena u susret Prazniku mimoze za programe u kojima je Institut bio domaćin. Prema današnjim podacima, u njoj trenutno boravi 410 pacijenata, od toga: 190 Fond PIO, 140 je post-covid, 192 Fond zdravstva, a ostalo su samoplatežni gosti.

Predstojeću sezonu, menadžment je vrlo oprezan u očekivanjima i ponašaju se u skladu sa situacijom na tržištu:

“Situacija je svima poznata i sve što mogu reći je da ćemo nastojati da sezonu odradimo što bolje budemo mogli”, kaže Mračević.

Prve inostrane pacijente očekuju 3. aprila, za kada je najavljena grupa Holanđana koja dolazi posredstvom tradicionalnog partnera, agencije Fontana.

“Poslije 2 godine, aktiviran je ponovo norveški program, koji počinje od 12. aprila. Dogovreno je 7 grupa, po 108 pacijenata, koji će boraviti u Institutu do 25. oktobra. Šveđane očekujemo tek na jesen, kao i Dance, koji dolaze samoinicijativno”, navodi Mračević.

Uporedo sa tim, aktivan je program za ExYu tržište, koji podrazumijeva pun pansion i tzv. “veliki paket terapija” ( 5 terapija ) i košta 64 eura po danu ( tzv. BEO dan ).

“Cijene smo ove godine podigli za minimalnih 5% s obzirom na druge cijene usluga na bilo kom tržištu – hrane, goriva, prevoza i slično… To u konačnom neće značiti neki ekstra profit, ali morali smo prilagoditi cijene”, objašnjava Mračević.

BEO dan u starom dijelu Instituta za samoplatežne goste košta 54 eura po danu (pun pansion, smještaj, 5 terapija).

Institut će ove godine ostati uskraćen za dio gostiju iz Ukrajine i Rusije, zbog aktuelne situacije na području Ukrajine. Riječ je pak o gostima, koji procentualno nemaju veliki udio u strukturi gostiju:

“Mi smo u decembru prošle godine dogovorili dolazak djece sa majkama iz Ukrajine i Rusije na terapije, međutim, zbog poznate situacije, od toga ove godine neće biti ništa”, pojasnio je Mračević.

Vila Galeb odnosno Titova vila otvorena je za posjete, pa zainteresovani mogu obići bivšu predsjedničku rezidenciju petkom od 13 h. Cijena ulaznice je 3 eura.

On je istakao da se u Institutu poštuju važeće epidemiološke mjere, odnosno i zaposleni i pacijenti obavezni su da nose zaštitne maske. Post-covid pacijenti imaju program od 12 dana, koji obuhvata 10 terapija i pun pansion.