Turisti iz Kine popunjavaju krevete i van sezone

Crnu Goru je od početka godine posjetilo oko 15.000 turista iz Kine, a zabilježeno je četiri puta više dolazaka nego 2022.

“Prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku Monstat, Kinezi su ostvarili oko 30.000 noćenja, što znači da smo zabilježili značajan rast. Imali smo oko četiri puta više dolazaka sa ovog tržišta u odnosu na prethodnu godinu, dok smo po ostvarenim noćenjima bili na nekom nivou od 70 odsto u odnosu na 2019. godinu“, saopštila je predstavnica Nacionalne Turističke organizacije Crne Gore (NTOCG) Milena Vujović, navodeći da se ponovo nalazimo na Bijeloj listi preporučenih destinacija za kineske državljane.

To potvrđuje da se nakon pandemije polako vraćamo na to tržište. U prilog tome govori i planirano učešće NTOCG na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Kini, kao i poslovna radionica koja će se održati u Pekingu.

Turistička agencija Montenegro Tourist Service DMC (MTS) uspjela je 2019. godine da u našu zemlju dovede oko 100 grupa gostiju sa kineskog tržišta, a i nekoliko desetina grupa na Balkan.

“Zapadna tržišta se uglavnom fokusiraju na ljetnje mjesece, dok turisti iz Kine popunjavaju kapacitete van glavne sezone. Glavni mjeseci kada dolaze su septembar, oktobar, zatim april, maj, a nerijetko dolaze i u zimskim mjesecima“, izjavio je direktor prodaje u MTS-u Miloš Bulatović.

Kada je riječ o tekućoj godini, prve ture za kineske goste organizovali su u julu. Među domaćim atrakcijama najviše ih privlači most na Đurđevića Tari. 

“Često se desi da gosti plaču kada izađu iz autobusa i vide taj most, jer su emotivno vezani za film i glumce. Tu su i naši nacionalni parkovi i kotorske zidine. Kada govorimo o tom tržištu, ne možemo posmatrati samo Crnu Goru kao posebnu destinaciju. Oni pređu toliki put i u svojim putovanjima obilaze minimum tri ili četiri bezvizne zemlje. To su: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija“, kazao je Bulatović.

Prilikom organizacije i realizacije tura najveći problem predstavlja to što u Crnoj Gori ne postoji licencirani turistički vodič koji govori kineski jezik.

“Angažujemo kineske kolege iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, što nam stvara dodatne troškove. Dajemo duple dnevnice, ali ne možemo da kalkulišemo sa kineskim partnerima, jer u svakoj državi morate da unajmite licenciranog lokalnog vodiča koji ne govori kineski, ali mora biti tu sa grupom.“

Osim toga, loša avio povezanost, te domaća saobraćajna infrastruktura i dalje ostavljaju loš utisak na goste iz Azije.