Turistička vodičkinja Ana Badnjar voli svoj poziv, putovanja, prijateljstva

Foto: Privatna arhiva

Danas je Svjetski dan turističkih vodiča, koji se slavi od 1990. godine i dan koji skreće pažnju na značaj ove lijepe profesije, koja širi prijateljstvo i vidike, slavi raznolikost i spaja kulture.

O tome kako vodiči u Crnoj Gori provode svoj dan, kako teku pripreme za sezonu, kako su prevazišli korona-krizu priča za Novski portal Novljanka, Ana Badnjar.

Ona je turistička vodičkinja od 2016. godine i otada ima licencu. Putovanja je u protekle dvije godine bilo manje, zbog korona virusa, a samim tim i manje posla za vodiče. Ipak, s više optimizma Asocijacija turističkih vodiča Crne Gore ulazi u 2022. Kao i svake godine obilježava ovaj značajan dan:

– Uz druženje i razgovor o narednim planovima i ciljevima, obilazmo neki dio naše zemlje, radi boljeg sagledavanja njegove turističke perspektive. Ove godine, odlučili smo se za poluostrvo Luštica, gdje smo obišli atraktivne lokalitete, kao sto su Solila, Farma Moric i drugo – kaže Ana.

Korona je direktno pogodila turističke vodiče i u Crnoj Gori. Od preko 1300 licenciranih vodiča, kako navodi Badnjar, imamo oko 400 koji aktivno rade ovaj posao, a za njih oko 100, ovo je jedina profesija.

Biće više posla za vodiče ove sezone

– Za mnoge je 2020. godina bila mnogo teška, dok je prošla sezona bila znatno dinamičnija. Nadamo se da će ove godine značajan gubitak biti nadoknađen, te da će vodiči manje odmarati, a više raditi – priča Ana.

U Luci Kotor se očekuje blizu 250 kruzera, kao i veliki broj organizovanih grupa iz Evrope koji će obilaziti Crnu Goru i po nekoliko dana.

Foto: Privatna arhiva

– Takođe, značajan je i broj individualnih posjetilaca iz Amerike, koji ostvaruju direktnu vezu sa našom zemljom preko aerodroma u Dubrovniku, zbog čega je Herceg Novi u posebnoj prednosti zbog blizine samog aerodroma, kao i energije grada koja se Amerikancima zaista dopada – ističe Badnjar.

Većina gostiju koje vodi u izletničke i turističke ture su Amerikanci, koji su poznati po svojoj relaksiranosti i samim tim žele da provedu vrijeme u Herceg Novom “like a local”.

– Oni najviše cijene naše kule, pjacete, nevjerovatan freskopis u maloj crkvi manastira Savina. Takođe vole da pođu na gradsku pjacu i kupe naše domaće proizvode, ali i da probaju domaće vino iz naše poznate vinarije. Naravno, tu je Plava špilja kojom su fascinirani. Međutim, ono što sugerišu jeste da se reguliše ulazak brodova u samu špilju. Previše ih je da bi na miru mogli da uživaju u kupanju i ronjenju. Nakon Plave špilje, omiljeno mjesto za uživanje im je selo Rose – izdvaja Ana.

U Crnoj Gori generalno turiste najviše oduševljavaju nacionalni parkovi, rijeke, jezera, kao i obilazak domaćinstava gdje mogu da upoznaju lokalno stanovništvo i osjete ukus naše zemlje.

Status vodiča nesiguran

Naša sagovornica naglašava i da je pozicija turističkog vodiča danas veoma nestabilna. Dosadašnje zakonske norme nisu omogućavale vodičima da realizuju sve svoje mogućnosti.

– Asocijacija turističkih vodiča radi na tome već duži period i izgleda da će u tome i ostvariti neke ciljeve, koje su prepoznali Sekretarijat za turizam i Ministarstvo ekonomije. Očekujemo da će novim Zakonom o turizmu, naša profesija konačno dobiti sigurniji status, čime će se omogućiti nesmetan rad i jednostavnije poslovanje sa lokalnim turističkim agencijama.

A da posao vodiča nije samo puko upoznavanje gostiju sa istorijiom i ponudom grada i države, pokazuju i brojna prijateljstva koja je Ana ostvarila sa svojim gostima.

– Mislim da ne postoji dan na našem poslu kada se ne desi nešto zanimljivo, ili kada ne upoznamo interesantnu osobu. Otvarajući se nesebično prema gostima, dobijamo povratnu energiju, koja bude neprocjenjiva. Samim tim, ostvarujemo neraskidivu vezu, koja često prerasta u prijateljstvo, a rastanci nekada bolni čak i do suza – iskrena je Ana Badnjar.