U Bjelovaru promocija Tripovićevih djela, države Crne Gore, Boke i Novog

Foto: Privatna arhiva

Knjiga Novljanina Josipa Tripovića, “Kad dodirneš dno” koja je izdata 2012. godine i njeno drugo izdanje 2015. godine živi i pominje se izvan naših granica. To se može reći za i njegovo drugo djelo “Mala Dolores ” koje , za koju su bila otvorena i vrata Pariza, a od jula 2021. godine nalazi u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Obje knjige su dobile mjesto u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” u Bjelovaru.

– Od trenutka kad je “Mala Dolores” predstavljena na Interliberu u Zagrebu od 9. do 14.11.2021. došlo je do ideje da se promocija obje knjige priredi u Zagrebu ove godine u organizaciji Zajednice bokeljskih Hrvata. Organizatori kulturnog programa iz Bjelovara, Vijeće ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije i Narodne knjižnice ” Petar Preradović ” upriličiće promociju obje knjige 17. februara u 19h u knjižnici. Promocija će bit prva manifestacija tokom ove godine koje će se održavati u čast proslave 180 godina Matice hrvatske – ističe za Novski portal, Josip Tripović.

Biće to istovremeno književno veče na kojem će se promovisati i država Crna Gora, regija odakle Tripović dolazi, Boka kotorska, Herceg Novi, te njegovo rodno mjesto Baošići.

– U pauzi između predstavljanja knjiga prezentovaću i lično izrađene slajdove sa fotografijama i autentičnom muzikom sa ovih prostora. Biće i prikazan spot grupe “Boka band” sa pjesmom “Bokeško srce”. Iz Opštine Herceg Novi, Herceg festa, kao i MZ Baošići, MZ Kumbor izašli su mi u susret i dali par knjiga koje su pričom vezane za grad i hercegnovsku rivijeru. Pokloniću ih u njihovo ime knjižnici iz Bjelovara u znak zahvalnosti što će organizatori iz tog grada promovisati našu državu – nastavlja Tripović.

Kako kaže, organizatori kulturnog programa grada Bjelovara se raduju uspostavljanju saradnje i ujedno promovisenjem crnogorske književnosti preko Tripovićevih djela. Ovaj događaj i Tripovićevo stvaralaštvo je već zaintrigirao i tamošnje medije

– Planiram da obje knjige preko izdavačkih kuća što bolje plasiram na hrvatskom tržištu. Nadam se da ću jednog dana i ovdje na našim prostorima zasijati što mi je prije svega bila želja još kad sam izdao prvu knjigu – poručuje Tripović.