U zalivu malo ribe, a vanka se nema rašta ići

Uoči Velikog Petka obično domaćini kupuju ribu, a novski ribari se potrude oko boljeg ulova. Međutim, kiša, jugo, usidrili su ribarske brodove, a na hercegnovskoj i peškarijama u Meljinama i Igalu dominira riba iz uzgajališta.

– U zalivu je malo ribe, a vanka se nema rašta ići po ovom nevremenu – kaže nam jedna od tri prodavačice ribe na novskoj pijaci.

U ponudi su samo uvozni gambori i riba iz uzgajališta. Brancin i orada, zavisno od veličine, može se kupiti za 10-12 eura, mada su proizvođači u nabavci podigli cijene za 1 euro – dodaje Ceca Kise, čiji suprug Goran riba mrežama i parangalima.

Da je nabavna cijena ribe iz uzgajališta za 20 odsto veća potvrđuju nam i u dobro snabdjevenoj ribarnici “Adria pesca” u Meljinama. Tu je puno svježe ribe izloženo u vitrinama s ledom. Ipak:

– Ove godine je slabija ponuda ribe. Brancin i orada su iz uzgajališta, po 12.5 eura. Poskupila je hrana iz uvoza za tu ribu, pa su uzgajiovači podigli cijene. Pastrmka je 7 eura, a losos-pastrmka po 12 eura za kilo. Od “divlje” ribe imamo samo palamidu i salpu – priča nam, Zoran Daničič.

Posljednjih desetak dana u zalivu se pojavila plava riba, palamida i lovi se svakodnevno. Kilogram palamide je 12, a salpe 10 eura, love se na mreže i vrše, dodaje on. To su iste cijene kao lani, a zavise od ponude i tražnje.

U ribarnci “Adria pesca” može se kupiti i norveški losos i španska tuna. Fetaju se, po želji, a cijena kilograma je po 25 eura.

Dva velika bokuna ove kvalitetne ribe, bez kosti, od po 250 grama dođu 12.5 eura, koliko i kilo orade iz uzgajališta. Ona divlja, koje nema, je 25 eura.