Uzgajališta školjki u Jošicama i Brgulima na tenderu

U toku je javni poziv JP za upravljanje morskim dobrom za zakup privremenih lokacija u Herceg Novom, Kotoru i Ulcinju, za uzgajališta marikulture prema izmijenjenom Programu od 2019. – 2023. godine.

Najviše je uzgajališta u Kotoru, a u Novom su ponuđene dvije lokacije, u Jošicama i Brgulima.

U Crnoj Gori su prvi put identifikovana sva mjesta na kojima se uzgajaju školjke (dagnje i ostrige) i uspostavljen registar uzgajališta koji vodi Veterinarska uprava tek od 2014. godine.

Sve je više plantaža školjki u zalivu Boke kotorske, gdje je, uglavnom, skoncentrisan sektor marikulture. Zvanično, lani je Morsko dobro raspisalo tender za zakup deset uzgajališta. Mada stiče se utisak da ih je više.

Institut za biologiju mora je do sada u zalivu evidentirao 110 vrsta školjki, od čega je 57 konzumnih. Osim mušlji i kamenica, procjenjuje se da bi u zalivu moglo da se uzgaja oko deset autohtonih vrsta.

Hercegnovski marikulturisti već 15 godina bave se ovom unosnom, ali i veoma zahtjevnom proizvodnjom, koja je pod stalnim rizikom zbog vremenskih prilika i predatora. Tvrde da imaju sve neophodne papire i dozvole, uključujući i godišnje ugovore o zakupu sa „Morskim dobrom“.

Školjke, pogotovo mušlje, su jedna od rijetkih vrsta hrane koju Crna Gora ne uvozi, jer domaća proizvodnja pokriva sve potrebe, čak preostaje i dio količina za izvoz.

Ne treba zaboraviti da u uzgoju školjki nema upotrebe pesticida, vještačkih đubriva kao u kopnenoj poljoprivredi. Školje su zdrav i prirodan proizvod koji poszaje obilježje naše turističke ponude, mada ga domaći mnogo ne konzumiraju.

Bokokotorski zaliv je veoma povoljan za razvoj školjki, a kamenica koja se uzgaja od 2007. godine, predstavlja delikates koji sadrži veliku količinu bjelančevina, ugljenih hidrata i vitamina.

Prema navodima Instituta za biologiju mora radi se redovna sanitarna analiza vode i fito planktonska komponenta, koja predstavlja hranu za školjke. Uzgoj predstvlja tehnologiju koja zahtijeva čistu prirodnu sredinu i ni u kom slučaju ne može zagaditi životnu sredinu, tvrde naučnici Instituta.

Uslovi tendera

Privremena lokacija u Jošicama podrazumijeva montažno demontažni privremeni objekat, ribarsku kućicu-objekat za uzgajalište,površine 2.5m x 3.0m. Početna cijena sezonskog zakupa je 476 eura.

Ponuđena je i privremena lokacija za montažno demontažni privremeni objekat, ribarsku kućicu-objekat za uzgajalište na povšini od 10 m2. Početna cijena sezonskog zakupa je 680 eura.

Privremene lokacije daju se u zakup za tekuću godinu, uz mogućnost produženja na jo iduću godinu, bez postavljenih objekata i infrastrukturne opremljenosti.

Prijave se mogu dostavljati do 17. marta