Veliki petak u pravoslavlju

Pravoslavni vjernici koji Vaskrs slave po julijanskom kalendaru obilježavaju Veliki petak, dan kada je po vjerovanju, Isus Hrist umro, raspet na krstu na Golgoti.

Veliki petak je najtužniji dan u istoriji hrišćanstva, ne služi se liturgija, osim ako su Blagovijesti, ne čuju se crkvena zvona.

Prema običajima, ne čisti se kuća, ne šije, a jedini običaj koji se zadržao od davnina jeste farbanje jaja. Najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv, a u Boki, po tradiciji u lukovini sa travkama. Prvo jaje koje se ofarba čuva se tokom cijele godine i naziva “čuvarkuća”.

Na Veliki petak se posti i zbog tužnog povoda, se ne pjeva i ne veseli.

Ovo je posljednji dan hrišćanske žalosti i najznačajniji u nedjelji Stradanja za sav hrišćanski svijet.

Prema predanju, Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

Povodom vjerskog praznika Vaskrsa, za zaposlene pravoslavne vjeroispovjesti, Ministarstvo ekonomskog razvoja je saopštilo da vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo na Veliki petak i Vaskrs, 22. aprila, u nedjelju 24. aprila i ponedjeljak 25. aprila.

Državni i organi lokalne samouprave, javne ustanove I preduzeća, kao i druge organizacije koje obavljaju djelatnost od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede obavljanje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu.