Zabranom prodaje imovine Privredni sud i dalje štiti Brkovića, a ne bivše radnike “Vektra Boke”

Odlukom Privrednog suda koji je donio mjeru obezbjeđenja imovine, onemogućena je dalja prodaja imovine Vektra Boke, pa bivši radnici neće moći da naplate ostatak potraživanja u iznosu od oko 300 hiljada eura. Predstavnici radnika i pravni zastupnik ocijenili su da je ovakav potez nezakonit, zbog čega su podnijeli žalbu Apelacionom sudu, čulo se na današnjoj press konferenciji.

Vektra Boka bivšim i sadašnjim radnicima duguje oko 300 hiljada eura za plate, a za doprinose oko 2 miliona. Blokadom računa i prodajom dijela imovine, odnosno placa u Igalu prošlog mjeseca, bivši radnici uspjeli su da naplate samo dio potraživanja. Privredni sud sada je zabranio prodaju tri parcele u katastarskim opštinama Topla i Trebesin, na površini od oko 20 hiljada kvadrata, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 1,7 miliona eura.

Pravni zastupnik radnika, Jovan Pejović, ustvrdio je da se Privredni sud na čelu sa Blažom Jovanićem odavno ponaša diskriminatorski prema radnicima Vektra Boke i štiti vlasnika Dragana Brkovića:

“Mjera nije zakonita, a ovaj sud nije reagovao kada je sa računa Vektra Boke vlasnik Dragan Brković prenio na druge firme oko pet miliona eura. Mjera koju je donio izuzeti sudija Ivan Kovačević je apsurdna, jer nakon izuzeća nije mogao donositi nikakve odluke, a kamoli mjere obezbjeđenja“- objašnjava Pejović.

Ističe i da su radnici zakonito htjeli da naplate potraživanja prodajom imovine dužnika, budući da nemaju drugi način, s obzirom da firma ne posluje preko računa:

“Oni rade preko ćerke firme Plaža Boka, zbog čega je Uprava policije podnijela protiv njih prijavu. Sumnjamo kako će se stiuacija dalje odvijati kad počne stečaj. Radnici su okončali parnice pred sudovima u svoju korist, ali je problem izvršenje presuda i opstrukcija Privrednog suda. Ukoliko stečaj bude uveden, radnici će biti u prvom isplatnom redu, ali neće biti privilegovani”, navodi Pejović.

On je dodao da Privredni sud nije reagovao ni kad je Brković prodao izletište Žanjic, a od 5 miliona eura, 4 i po miliona proslijedio je drugim firmama i licima. Osim bivših i sadašnjih uposlenika, OTP i CKB banke potražuju još 28 miliona eura od Vektra Boke, pa Pejović smatra da uvođenjem stečaja radnici neće moći da naplate sva potraživanja.

Bivši predsjednik Sindikata i predstavnik radnika, Vojin Miljanić podsjetio je da su radnici namjeravali da prodajom imovine naplate dugovanja od firme:

“Da Brković nije sa računa “skinuo” 4 i po miliona eura, danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji”, jasan je Miljanić.

Bivša radnica Maja Pajović, sada angažovana na šalteru glavne Autobuske stanice, nakon posljednje odluke Privrednog suda gubi povjerenje u institucije:

“Toliko puta smo izigrani da ne znamo kome više možemo vjerovati i na koji način možemo ostvariti svoja prava. Za koga se to sad Privredni sud bori i plaši se da se imovina ne raskrčmi? – pita Pajović.

Ovakva odluka Privrednog suda onemogućila je i Opštini Herceg Novi da preuzimanjem placa u Igalu za izgradnju autobuske stanice naplati svoja potraživanja.