Zakupci plaža neće imati umanjene naknade za 50%

Podlokane betonske plaže, od Igala do Kamenera od stalnih udara juga, odnosno najugroženije lokacije, biće do početka sezone sanirane. Iz JP za upravljanje morskim dobrom obećavaju ulaganje od 80 hiljada eura. Pri tom, zakupcima kupališta neće kao prethodne dvije sezone biti za 50% umanjene naknade za zakup.

– Nastojali smo da umanjimo negativne efekte koje je pandemija korona virusa ostavila na zakupce, i stoga smo prethodne dvije sezone donijeli odluku o umanjenju ugovorene naknade o korišćenju u zoni morskog dobra za 50%. S obzirom na izuzetno uspješnu turističku sezonu prošle godine, kao i na znatno povoljniju epidemiološku situaciju, odlučili smo da ne umanjujemo cijene zakupa ove godine. Smatramo da vraćanjem cijena na prvobitni nivo neće ugroziti likvidnost i profitabilnost naših zakupaca, posebno imajući u vidu optimistične najave za predstojeću sezonu, od koje se očekuje da premaši ostvarene prihode iz prethodne sezone – kažu za Novski portal u menadžmentu JP Morskog dobro.

Oni dopdaju da svako umanjenje zakupa znači i manje sredstava za kapitalne projekte u zoni morskog dobra, te da nastoje da kontinuirano unaprijeđuju prostor kojim upravljaju.

Svaki korisnik je obavezan Ugovorom da od 1. maja stavi kupalište u funkciju, prema Uslovima za uređenje i skici koje izdaje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Tokom turističke sezona, koja traje do 31. oktobra, zakupci su dužni da obezbijede redovno i uredno održavanje plaža i akva prostora. Otklanjanje otpada i drugih stvari koje more izbaci, treba da bude propisno i uz dogovor sa lokalnim komunalnim preduzećem.

Možda je još rano da brinu o uređenju kupališta, ali svjedoci smo ranijih godina da je malo zakupaca na hercegnovskoj rivijeri koji već 1. maja mogu sa spremnim plažama da prihvate kupače. Na drugoj strani, prolongira se i sanacija nekih kupališta, posebno na Toploj, prema Škveru i na Savini. Upravitelj i korisnici morskog dobra često ne mogu tačno da se dogovore čija je to obaveza.