Žalosno stanje našeg podmorja, akcije moraju biti češće i više od promocije

Na hercegnovskom Škveru sjutra će se okupiti ronioci, pomorci, ribari, naučnici, zvaničnici, mediji, manje-više kuriožni svijet. Najavaljena je velika ekološka akcija čišćenja podmorja akvatorijuma Luke Škver, u organizaciji Ronilačkog kluba Adriatic Blue, hercegnovske „Čistoće“ i Turističke organizacije. Na vidjelo će izaći gume, limenke, staklenke, željezna i drvena građa, ribarski alat, kućanski predmeti… Riječju, sva neljudskost prema sredini u kojoj i od koje živimo.

Povod je Dan planete Zemlje, ali, zar nam uopšte treba povod da bismo više brinuli o moru i podmorju?

Sve dok se budemo držali rezona- ono što se ne vidi, nije prljavo i zagađeno, postojaće najveći problem mora, priča za Novski portal, predsjednik kluba „Adriatic Blue“, Danijel Đorđević:

– Od 2004. godine, otkada postoji klub, radili smo mnogo ekoloških akcija u podmorju. Krivo mi je da u akvatorijumu Herceg Novog ima najmanje takvih akcija na cijelom Jadranu. A stanje podmorja u zalivu je katastrofa, pogotovo u Gradskoj luci Škver. To su brda smeća, guma, plastike, svega. Što god kažete nećete pogriješiti – kazuje Đorđević.

Ne želi nikoga da proziva, ali poziva građane i nadležne da se uključe u sveopštu kampanju zaštite mora i podmorja. Jer, kako kaže, on bi i džabe ronio, ali neko drugi treba da se pobrine za logistiku, opremu za vađenje, radnike za utovar, kamion za odvođenje otpada…

– Malo je jedna akcija godišnje. Kolliko pamtim, slične akcije u našem akvatorijumu nije bilo skoro pet godina. A svaki jugo donese svašta. Mene su angažovali u Tivtu par puta preko NVO i Morskog dobra. Čistio sam Kaliman, a onda su tivatski novinari rekli – zašto hercegnovski klub čisti tamo – i prestali su da me pozivaju. Pri tom Tivat zvanično nema niti jedan ronilački klub – priča Danijel jednu od apsurdnih zgoda.

Izvadio je do sada Đorđević iz akvatorijuma Škvera sigurno kamion guma. Nikada ga nadležni, koji dođu i slikaju se poslije neke akcije, nijesu pitali treba li obezbijediti bar par rukavica.

Foto: Diving Montenegro

– Volim ronjenje i zdravu životnu sredinu. Džabe bih čistio Škver, ali ne mogu sam otpad vaditi, nositi i odvoziti na deponiju i poslije čistiti prljavštinu sa mjesta gdje je izvađen. Neko drugi treba da se pobrine za logistiku. Dešavalo mi se da izvadim ribarske mreže, parangale i ostavim ih pored kante koju je nekada tu postavaila neka NVO za odlaganje ribarskog otpada. Onda me napadnu što to radim i pravim smeće – priča Đorđević.

Crne tačke su nam Gradska luka Škver i sva mjesta gdje se potoci ulivaju u more, ušće Sutorine, potok pored Galeba u Igalu, Ljuti potok na Toploj, Nemila u Meljinama…

– Na Sušćepanu, gdje živim, ima jedan potok, ljudi godinama bacaju kućno smeće i sve to završi u moru… Zapanjujuće je kakvo nam je podmorje. Postoji jedna ekskluzivna plaža u Herceg Novom, a samo 15 m od ležaljki na dnu mora je kamion autoguma – ističe Danijel Đorđević.

Prije sezone kupanja i aktivnosti na moru trebalo bi svake godine eliminisati udarne vidne ekološke crne tačke, smatra naš sagovornik. Kao ronilac dobro zna sva kritična mjesta duž hercegnovske rivijere. Ali treba prikupljati informacije od svih lokalnih ronilaca i ribara, o prljavim lokalitetima i obezbijediti stalnu podršku. Za sada, kako kaže Danijel, tu podršku klub ima jedino iz Turističke organizacije.

U svakom slučaju, sjutrašnja akcija bi trebalo da bude više od promocije i više od opomene. Mora se prestati sa bahatim navikama i krenuti u organizovano djelovanje u zaštiti mora, koje je izvor života i raznih vrsta prihoda.

Rada Đaković