Zatrpavanje mora pjeskom i šljunkom, prihranjivanje ili nove plaže?

Redovno takozvano prihranjivanje plaža duž hercegnovske obale je počelo, pa malo stalo, ili se bar čini da je manje nego prethodnih godina. Ipak, mnogi zakupci još nijesu uredili i otvorili kupališta, iako im je to bila obaveza 1. maja.

Namjeru Morskog dobra da u naspianje plaža uloži ove godine 50 hiljada eura i tako zaustavi prirodnu pojavu erozije plaža osujetio je izgleda sve jači glas ekologa i stručnjaka.

– Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizovalo je niz sastanaka sa predstavnicima Agencije za zaštitu zivotne sredine, Institutom za biologiju mora i ekološkom inspekcijom. Razmotrena je kompleksnost nasipanja-prihranjivanja plaža. Javno preduzeće nije radilo ništa i neće raditi bez sprovedene zakonske procedure i odobrenja institucija zaduženih za ovu problematiku – ističu za Novski portal u Morskom dobru.

S druge strane, činjenica je da Crnoj Gori trenutno nedostaje ( prema relevantnim istraživanjima-studijama) 300.000 m2 plažnog prostora, ukazuju iz ovog preduzeća. Zato je rješavanje ovog problema od krucijalnog značaja za razvoj crnogorskog turizma.

– Dodatna ograničenja se javljaju, naročito u Bokokotorskom zalivu koji je direktno, a i kao bafer zona pod zaštitom UNESCO-a. Treba ukazati na više modaliteta prihranjivanja plaža i to: nedostajućim količinama materijala koje je more svojim djelovanjem povuklo u dubinu, a u okviru postojeće katastarske parcele i prihranjvanje djelova plaža u okviru postojeće parcele zarad namirivanja nedostajuće količine pijeska. Takođe radi se i prihranivanje zbog formiranja novih kupališta ili proširenja postojećeg dijela obale. U tom slučaju dolazi do pomijeranja linije obale. To mora biti predviđeno planskim dokumentom i pozicije su van Bokokotorskog zaliva – objašnjavaju u Morskom dobru.

Tvrde da nasipanje plaža nije dopušteno bez nadležne saglasnosti i ispoštovanih svih zakonskih procedura, te da sa nadležnim institucijama nastoje da zakonski rješvaju kompleksan problem.

Kako god, predsezonsko prihranjivanje plaža sa hiljade kubika pjeska i šljunka je jedan od najvećih organizovanih ekoloških zločina u Boki kotorskoj, smatraju ovdašnji stručnjaci. Novi materijal je mahom drobljeni kameni agregat iz Morače ili obližnjih kamenoloma. Tako i u Herceg Novom svjedočimo o novi, pješčanim plažama tamo gdje su nekada bile seke. Pjeskom su prekriveni metri morskog dna, punog živog svijeta.

R.Đ.