Iz republičkog Fonda zdravstva Srbije otkazali, ili odložili, posjetu Institutu Igalo?

Juče popodne najavljeni dolazak  predstavnika RFZO Srbije  i Fonda zdravstvenog osiguranja Crne Gore Institutu Igalo je otkazan.

Trebalo je da, po agendi posjete, imaju prvo radni doručak sa menadžmentom Instituta, zatim da obiđu ustanovu, pa razgovaraju, pretpostavljamo o najavljenoj mogućnosti “prebijanja” dijela duga prema Jugobaci od 1,3 miliona eura za liječenje srbijanskih osiguranika. Najzad, sve što je dogovoreno trebalo je u da saopšte medijima u 12.30.

Međutim, sinoć kasno novinarima je stiglo obavještenje da je sastanak otkazan, bez obrazloženja.

Kako Novski portal nezvanično saznaje, dolazak su otkazali predstavnici Fonda Srbije, na čelu sa direktoricom prof.dr Sanjom Radojević Kordić. Što je razlog i hoće li i kada biti ponovo zakazan njihov dolazak u Institut nijesmo uspjeli da saznamo.

Sa crnogorske strane sa kolegama iz Srbije trebalo je da razgovara direktor Fonda dr Vuk Kadić, a u ime Instituta direktor dr Savo Marić.

Inače, osoblje Instituta radi punom parom. Druga faza je puna, a stara ima popunjenost oko 70%. Teško je organizovati posao, jer nema dovoljno radnika, a i dalje čekaju julsku i avgustovsku platu, kao i ispunjenje drugih zahtjeva oko rješavanja statusa kompanije. Njih su ponovi jasno predočili i na posljednjem protestu u Podgorici. To je prije svega potpisivanje kolektivnog ugovora, avans od 600 hiljada eura za plate, početak pregovora Vlade sa manjinskim akcionarima oko otkupa akcija, rješavanje dugova…