Septembar bolji od glavne sezone u Gradskoj luci Škver

Pokazalo se i ove godine da je promet u Gradskoj luci Škver u septembru veoma dobar, kao i lani, s tim što je ove godine čak bolji nego u glavnoj sezoni, kaže za Novski portal direktor hercegnovske Agencije za gazdovanje gradskom lukom, Božo Ukropina.

“Iz godine u godinu se pokazuje da je septembar najbolji mjesec za nautičku sezonu. Ove godine jul i avgust bili su slabiji od juna i vjerovatno će biti od septembra, sve ukazuje. Čak i maj sa lošim vremenim je bio dobar, jun takođe. U julu je došlo do potpunog pada prometa. U avgustu je bilo nešto bolje s turističkim brodovima, a onda je nakon par dana bure u septembru krenuo odličan promet”.

Ovih dana u Gradsku luku uplovljavaju u prosjeku svakog dana do četiri turistička broda, a vezove zauzimaju i čartreri, po pet brodova na kraćem boravku. Osim domaćih turističkih plovila na dužem vezu su tu još od tri do pet plovila iz drugih gradova i država. Bilo je ovog septembra i par grupa po desetak plovila.

“I za 26.septembar imamo najavu za dolazak osam katamarana i dvije jedrlice. Očekujemo i čartere iz Dubrovnika sa Englezima. Još dolaze naši izletnički brodovi “Vesna” i “Budva”, “Lipovac” i “Batuta”, tako da smo više nego zadovoljni. Bili smo i sponzori manifestacije Big game fishing, pa je stvarno bila odlična popunjenost da bih volio da je svaki mjesec kao septembar”, priča Ukropina.

Ovo neće biti rekordna nautička sezona za novsku luku sa 42 veza, ali ako se zna da će i početak oktobra biti dobar, onda će u svakom slučaju godina biti bolja od prošle. U odnosu na onu 2019, lani je popunjenost bila oko 65 odsto, ali Ukropina očekuje da će ove godini biti bolji.

Odužilo se, međutim, definisanje statusa luke. Vladi u tehničkjom mandatu to nije prioritet, dodaje Ukropina. U Agenciji čekaju novu Vladu da se pozabavi tim akutnim pitanjem za Herceg Novi, ali i Morsko dobro.

“Tražili smo na kraju prošle godine da se bar granice Luke definišu, međutim odgovara nije bilo, ni iz Lučke kapetanije, niti iz Morskog dobra. Oni su to samo proslijedili Vladi, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i tu je sve stalo”.

Prolongira se i početak sanacije oštećenog i podlokanog od valova lukobrana. Iako je prije više od tri mjeseca JP Morsko dobro raspisalo tender za izradu studije sa potrebnim podlogama za rekonstrukciju lukobrana, tender je zaustavila žalba jednog od ponuđača.

Za razvoj nautičkog turizma grada neophodna je bolja infrastruktura, a posebno bi mnogo bi značile pokretne stepenice, ili lift od Škvera do Starog grada. Međutim, to više niko ni ne pominje.