Alen Lalovac instruktor/sudija prve pomoći: Kako i zašto do licence

Crveni krst Crne Gore je u Domu solidarnosti u Sutomoru protekle sedmice organizovao trening za instruktore/sudije prve pomoći. Među 22 polaznika i polaznice, koji su uspješno prošli trodnevnu obuku je i Novljanin, Alen Lalovac, profesor u Srednjoj mješovitoj školi Ivan Goran Kovačić.

On je dobio licencu instruktora/sudije prve pomoći, a stečena znanja će u narednom periodu moći da podijeli sa svima koji su zainteresovani, naročito sa mladima. Obuka nije bila laka, naprotiv, veoma zahtjevna, ali, bez sumnje korisna, priča Lalovac za Novski portal.

Savladao je niz važnih postupaka u spasavanju  života i zdravlja unesrećenog ili povrijeđenog čovjeka. Primjenjuju se na mjestu događaja, u trajanju od dva spasonosna minuta. Sve naravno do dolaska stručne medicinske pomoći, ili odlaska u najbližu zdravstvenu ustanovu.

“Svaki čovjek treba da zna da prvu pomoć ukaže samom sebi, porodici, okruženju i onome kome je ona potrebna. Sa nama je polagalo i pet polaznika koji su morali da produže licencu, koja traje dvije godine. Vježbe su trajale od ujutru do 19 časova. Morali smo da savladamo razne vještine: oživljavanje unesrećenog, zaustavljanje krvarenja, mobilizaciju, mjere u slučaju moždanog i srčanog udara, epilepsije, asmatičnog napada… Imali smo četiri testa. Svako od nas je polagao na lutki za reanimaciju, koja je s posebnim elektrodama. Mjere se naši udisaji, jačina pritiskanja i ocjenjuje koliko je postupak bio uspješan. Treba da imate više 75% na toj aplikaciji”, navodi Lalovac.

Koliko je sve zahtjevno i koliko je bilo teško naučeno teoretsko znanje primjeniti  govori podatak da je u prvom krugu samo petoro polaznika položilo.

“Neki nisu uspjeli ni iz drugog puta. Imali smo, pored ostalog, zadatak da nakon dva sata vježbi ostvarite bar dva uspješna rezultata od preko 75% u oživljavanju osobe za dva minuta. To je nekoliko ciklusa, kompresija, dva jaka udaha… Vjerujte poslije drugog udaha čovjek se  umori, uzbudi, pogotovo ako zamislite da je riječ o djetetu, članu porodice.. to podiže adrenalin. Nije nam bilo svejedno ni kada vas dvadest ljudi gleda, a kamoli ostalo”.

Alen Lalovac priča i neke zanimljive detalje obuke kada su vježbali kako pomoći nekome koji se guši hranom. Tada se primenjuje Hajmlihov zahvat,  žrtva ne ispušta zvuk, ali je pri svijesti, ne može ni da kašlje, jer mu je predmet potpuno blokirao disajne puteve.

“Isprobavali smo razne postupke jedni na drugima, ali interesenatna je bila tehnika spašavanja od gušenja hranom ili nekim predmetom. Bio je jedan momak koji radi u Vatrogasnoj službi, koji ima 150 kg i visok je 2 m. Trebalo ga je uhvatiti oko struka  i malo ispod rebara i pritisnuti par puta snažno da bi izletilo nešto što mu je navodno zapalo. Međutim, malo ko je mogao da ga obuhvati, pogotovo djevojke”.

Za deset angažovanih radnih sati svakog dana polaznici su ne samo prošli obuku prve pomoći nego i slušali razna poučna iskustva. Oni sjutra kao isntruktori mogu učiti druge u školama, ustanovama, hotelima,  ili primijeniti svoja znanja ukoliko ih neko angažuje prilikom muzičkih i drugih masovnih događaja.

U svakom slučaju , kako dodaje Alen Lalovac, možemo pomoći sebi i drugima, a moguće i nešto zaraditi.