8. Međunarodni festival horova: Pjesma od Kanli kule, Trga podno Tore, amfiteatra, do crkve Svetog Jeronima

Festival horova

Ovaj vikend Herceg Novi odzvanja od horskog pjevanja, za što je zaslužno 27 horova, sa preko 800 članova iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali i iz Bugarske, Rumunije i Gruzije.

Oni su učesnici 8. Međunarodnog festivala horova koji je otvoren sinoć na Kanli kuli koncertom šest horova. Revijalni dio nastavljen je i danas u tročasovnim nastupima horova na Trgu Nikole Đurkovića, a takmičatrski dio počeo je juče u crkvi Svetog Jeronima. Horovi su, na zadovoljstvo publike, izvodiili razne kompozicije od dugovnih do modernih.

U ime organizatora, Crnogorske horske asocijacije,  direktorka festivala Nada Karadžić, tvrdi  da je za sedam godina hercegnovski festival postao prepoznatljiv i omiljen u regionu i Evropi. Jer, učestvuju brojni kvalitetni horovi, dirigenti, a Žiri čine eminentni članovi.

Nada karadzic„Krenulo je onako kako smo planirali. Poslužilo nas je sunce, koje je naš najveći saveznik. Sve je počelo sinoć na punoj Kanli kuli , uz ovacije publike, pa sa revijalnom nastupom na Belavisti i podno Tore, na oduševljenje Novljana i turista. Prvi put su sa nama horovi iz Rumunije, Bugarske i Gruzije. Takmičenje je nastavljeno i danas. Predviđeno je da traje do 17.30 sati“, navodi Karadžić, uz žaljenje što su dva hora iz Slovenije i Hrvatske odustala u posljednjem trenutku zbog bolesti dirigenata. Mada, te države imaju svoje predstavnike na festivalu u Herceg Novom.

Večeras u amfiteatru palate Burovina festival završava dodjelom diploma i proglašenjem najboljeg hora, odnosno laureata, koji će biti nagrađen sa 500 eura. Žiri čine  predsjeddica, Jasenka Ostojić, prof.dr Milena Injac i Tamara Adamov Petijević.

Sjutra poslije mise u crkvi Svetog Jeronima će, kao i svake godine, biti završen festival koncertom duhovne muzike.

Na festivalu je ove godine i predstavnica Evropske horske asocijacije Jožu Volk, koja je sinoć imala zanimljivu panel diskusiju za dirigente u foajeu Dvorane Park.

„Radeći na kontinuitetu i kvalitetu festivala, nastojali smo da čitav projekat zadrži visok nivo muzičkih sadržaja, kako bi privukao što više posjetilaca i ljubitelja horskog pjevanja. Nastojaćemo da narednih godina dovedemo ansambe i iz drugih evropskih zemalja, jer dobar glas se daleko čuje“, ističe Karadžić.

Ona je pozvana da 16. novemra u Litvaniji predstavlja Crnu Goru na simpozijumu Evropske horske federacije. Zahvalna je na podršci Ministarstvu kulture, Opštini, posebno predsjedniku Stevanu Katiću, Herceg festu, don Siniši Joziću i brojnim drugim sponzorima.