Ambasadorka Francuske u prvoj zvaničnoj posjeti Herceg Novom

Katic francuska ambasadorka
Foto: Služba za informisanje OHN

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima danas je priredio prijem za ambasadorku Republike Francuske u Crnoj Gori, Anne Marie Maskay i njene saradnike. Nakon prijema, delegacije su prisustvovale panel diskusiji „Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog naslijeđa na Balkanu“ s obzirom na to da je Herceg Novi član Federacije Napoleonovih gradova, a potom obišli i spomenik francuskim vojnicima na Ilinici.

Predsjednik Katić je izrazio zadovoljstvo prvom zvaničnom posjetom novoimenovane ambasadorke Republike Francuske u Crnoj Gori, koja predstavlja potvrdu nastavka dosadašnje odlične saradnje koju je Herceg Novi ostvario.

„Dogovorili smo se da saradnju i u narednom periodu još više jačamo, posebno kada je u pitanju kulturna saradnja, ali i rast broja francuskih turista koji posjećuju Herceg Novi. Prethodna, 2023. godina bila je rekordna po tom pitanju i u našem gradu je boravilo oko 20 hiljada turista iz Francuske, što je u odnosu na 2022. godinu za oko 50 odsto više, a raduje nas da je rast interesovanja konstantan. Tome je doprinio i naš ulazak u Federaciju Napoleonovih gradova, a predmet našeg razgovora je bila i saradnja sa francuskim gradovima u okviru Federacije. Kada je u pitanju razvoj privrede i dolazak privrednika u naš grad, vidimo značajan porast. Veliki broj individualnih francuskih investitora je prisutan u Herceg Novom i evidentna su sve veća ulaganja i privrednih i fizičkih lica iz ove države“, kazao je predsjednik Katić.

Republika Francuska vidi u Herceg Novom saradnika u različitim oblastima, među kojima je na prvom mjestu kultura, ali i obrazovanje i ukupna privreda, kazala je ambasadorka Maskay.

„U ovim i drugim oblastima jačaćemo saradnju na svim nivoima, na državnom ali i na nivou lokalnih zajednica. Veoma mi je drago zbog moje današnje prve posjete Herceg Novom i nadam se da će ih biti još, u okviru naše buduće saradnje i zajednički organizovanih lijepih događaja“, istakla je ambasadorka Maskay i zahvalila predsjedniku Opštine i njegovim saradnicima na divnom prijemu u Kući nobelovca Iva Andrića.

Kao član Federacije Napoleonovih gradova, Herceg Novi je danas bio domaćin panel diskusije „Napoleonova cesta: Povezivanje kulturnog nasljeđa na Balkanu” koja je održana u foajeu Dvorane Park, u organizaciji Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju.

Riječ je o cestama u Iliriku (Balkanu) od Ljubljane do Kotora, a cilj je bio pronaći rješenja koja bi dugoročno dovela do valorizacije i obnove te istorijske rute. Na ovu temu govorili su prof. dr Josip Joško Belamarić, koji je član naučnog komiteta Napoleonove destinacije, zatim prof. dr Ilija Lalošević, te publicisti iz Herceg Novog dr Goran Komar i Nebojša Rašo, a konstruktivnom razgovoru pridružili su se i generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija, Dobrila Vlahović, planinar Saša Kulinović, odgovorni za kulturnu baštinu u Parku prirode Orjen Željko Starčevć, arhitekta Vuk Čvoro, inženjer građevine Olivera Doklestić, novinar Zdravko Šakotić.

Panel diskusiji prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, direktor Državnog arhiva Crne Gore, Danilo Mrvaljević, te sekretari i direktori ustanova i agencija lokalne samouprave.