Ambasadorka SAD u Herceg Novom: Upoznata sa razvojem i potrebama građana

Foto: Informativna služba OHN

Razvoj Herceg Novog, infrastrukturni projekti i investicije u turizmu i kulturi, bili su u fokusu razgovora, ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke sa čelnicima Opštine. Ona je obišla objekat Dnevnog centra za osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Izgradnju je finansirala Evropska komanda američke vojske (US EUCOM) preko Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD.

Ambasadorka Rajnke je zadovoljna zvaničnom posjetom Herceg Novom, jer je, kako je istakla, komunikacija sa predstavnicima lokalne uprave najbolji način da se saznaju pravi problemi i potrebe građana.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić kazao je da u Herceg Novom postoji pozitivan talas u infrastrukturnim ulaganjima, kao i interesovanje investitora. Govoreći o prioritetima u narednom periodu, istakao je izgradnju vodovodne mreže i puta na Luštici, zaobilaznicu, autobusku stanicu i druge značajne infrastrukturne projekte. Prema njegovim riječima, posebno je značajno to što je zahvaljujući dobroj saradnji i razumijevanju Vlade Crne Gore u državni kapitalni budžet uvršteno 18 kandidovanih projekata koji treba da budu realizovani na području Herceg Novog.

Katić je naglasio da je konačno rješavanje statusa Bolnice u Meljinama i kompanije „Vektra Boka“ od izuzetnog značaja za dalji napredak novske privrede i razvoj grada.

Američkoj ambasadorki je saopšteno da je lokalna vlast stabilna, da postoji dijalog i dobro razumijevanje među političkim činiocima.

U Dnevnom centru, u čiju izgradnju je Ambasada SAD uložila više od 270 hiljada dolara, razgovarano je o naporima Opštine Herceg Novi da unaprijedi rada Dnevnog centra i uopšte položaja osoba sa invaliditetom.

Postoje realne potrebe za brojnim servisima, kao što je „stanovanje uz podršku“, za asistentima i obezbjeđivanjem pomoći u kući za OSI, a u čemu je neophodna kontinuirana i kvalitetna podrška države.

Ambasadorka je informisana o obezbjeđenju sredstava kroz kapitalni budžet države za dogradnju Dnevnog centra i otvaranje dnevnog boravka za korisnike 27+.

Takođe, istaknute su inicijative za izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koje su usvojene kroz amandmansko djelovanje hercegnovskih poslanica u Skupštini Crne Gore. One su se odnosile na obavezno državno finansiranje Dnevnog centra, kao i oslobođenje roditelja od plaćanja participacije.