Badnji je dan u pravoslavlju

badnjaci

Danas je Badnji dan i posljednji dan 40-dnevnog božićnog posta, koji označava pročišćenje duha i tijela uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Prije svitanja su mnogi stanovnici Boke kotorske pravoslavne vjeroispovjesti, koji drže do tradicije i imaju mogućnposti nalaganja, ubrali badnjake, onoliko koliko ima ukućana. Oni simbolizuju sreću, zdravlje i napredak. Domaćine sa badnjacima dočekuju domaćiće s priganicama i rakijom.

U domovima se Badnji dan i veče proslavljaju uz porodična okupljanja i posnu trpezu. Pred veče muška čeljad unose i nalažu badnjake, zalivaju ih vinom, a domaćice ih posipaju pšenicom kako bi naredna godina bila plodna.

Centralno nalaganje badnjaka najavljeno ispred Hrama u Podgorici, ali i u brojnim pravoslavnim crkvama u Boki služe se liturgije. U ponoć se dočekuje rođenje Hristovo, Božić.

Kako je ovo praznik mira i pomitrenja, ljubavi, sloge, u narodu drže do običaja da se na Badnji dan svi zavađeni mire i opraštaju jedni drugima, što je jedna od najtežih hrišćanskih vrlina.

Ukućani prvog gosta na Božić, dan Hristovog rođena, polaznika dočekuju i zasipaju pšenicom, daruju i ugoste najbolje što mogu. Na trpezi je česnica s novčićem, ali i ostalim delicijama.