Bijeljani se žale na nedostatak prostora za djecu, iz Mjesne zajednice obećavaju novo igralište

Bijela je jedna od većih mjesnih zajednica u herecgnovskoj opštini, koja se posljednjih godina sve više okreće turizmu, pogotovo otkako je ugašen tradicionalni remont prekookeanskih brodova i Brodogradilište.

Uz dva velika hotela “Delfin” i “Park” izgrađeno je i nekoliko manjih hotelskih zdanja, vila i brojni apartmani. Ipak, nedostaje dosta sadržaja, koji bi dobro došli i godili mještanima i fureštima. A u Mjesnoj zajednici Bijela vole da kažu, da su “uporni u namjeri da povećaju kvalitet života stanovnika”.

U kratkom obilasku i razgovoru s mještanima saznajemo da su generalno zadovoljni životom u Bijeloj, te da im nadležni u Mjesnoj zajednici za većinu zahtjeva izlaze u susret.

Najviše njih ukazuje na malo prostora i sadžaja za djecu i porodice. Jedini park je sada izbetoniran i nema dječjeg inventara, tako da familije sa malom djecom nemaju gdje da povedu svoje najmlađe. Na manjkavosti u parku žale se stariji i mlađi, pa i oni sa ljubimcima. Školarci za razonodu imaju samo igralište kod Osnovne škole “Orjenski bataljon”.

Za omladinu je gorući problem to što je malo mjesta za izlazak u Bijeloj. Zapravo, kako kažu, za njih sadržaja u Bijeloj uopšte i nema. Glavno sastajalište im je autobuska, jer odatle hvataju autobus za centar grada ili Portonovi.

O stanju na rivijeri i koliko rade na poboljšanju uslova za život mještana, ali i za boravak turista razgovarali smo i sa predsjednikom MZ, Nikolom Samardžićem. Dobro su, kaže, “zavrnuli rukave”.

“Prije mjesec smo uradili rasvjetu u Ribarskoj ulici, iza hotela “Delfin”. Radimo na asfaltiranju ulice Ignjatija Zlokovića, koja spaja magistralu i šetalište kod hotela “Delfin”. Biće to završeno za par dana. Nastavaljeno je i asfaltiranje ulice od naselja Malović do crkve Presvjete Bogorodice”, ističe Samardžić.

Do jeseni će u Bijeloj biti urađena rekonstrukcija trotoara na više dionica i betoniranje viših zona, koje su u lošem stanju. U Mjesnoj zajednici očekuju i skori nastavak radova na saobraćajnici koja povezuje šetalište i naselje Žager. Radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja godine.

Nijesu zaboravili najmlađe, pa Samardžić ističe da planiraju ubrzo i postavljanje novog igrališta ispred Doma kulture. Trebalo je da radovi počnu prošle godine, ali je došlo do problema u nabavci kod izvođača radova. Ugovor je raskinut i projekat ponovo otvoren.

Inače, kroz centar Bijele, ulicom od bivšeg Brodogradilišta do potoka Pijavica, veoma je izražena frekvencija pješaka i vozila. Dešavale su se i saobraćajne nesreće. To jeste problem i trebalo bi ga prevazići. Iz MZ kažu da za sada planiraju postavljanje rasvjete na ovoj lokaciji.