Bilo nekada: Pristup parku “Boka” samo uz posebnu legitimaciju

Jedna od najljepših gradskih zelenih oaza u regionu, danas izgleda neprepoznatljivo. Mlađi naraštaji ni ne znaju da je skoro čitav vijek park bivšeg hotela “Boka” bio simbol hortikulture i turizma Herceg Novog.

Hotel je izgrađen početkom 20. vijeka, po ugledu na francuske i italijanske hotele, a srušen nakon razornog zemljotresa 1979. godine.

Ostao je park sa raznovrsnim i rijetkim biljnim vrstama, kao siroče. Prema knjizi Dušana Popovića i Anta Sterniše, “Flora i vegetacija hercegnovskog područja” iz 1971. navodi se čak 56. raznih vrsta palmi, agava, kaktusa, bibera, banana, magnolija, divljih naranči….

Koliko je nekada park Boka bio ponos Novog, važan za turiste i domaće, te kako su ga nadležni čuvali, svjedoče i propusnice za ulazak u park.

Da bi uopšte neko u njega kročio, bilo je potrebno da ima legitimaciju i da za nju izdvoji 10 tadašnjih dinara. Prikupljena sredstva su se koristila za održavanje samog parka.

Dozvola je imala ograničenje za ulazak u park do naznačenog vremena, što je, recimo, na fotografiji koju vidimo, bilo do 20 časova.

Tako su Novljani nekada brinuli o svom vrijednom naslijeđu, dok se danas, ipak, nadaju da će jednog dana parku “Boka” biti vraćen stari sjaj.