Blokada računa i mrak u objektima “Vektra Boke”

Svi objekti Vektra Boke u Herceg Novom već petnaestak dana su bez struje, a među njima i nekada najprestižniji hotel, Plaža. Dok se ne razriješi situacija oko stečaja i postupak koji se vodi u Privrednom sudu, teško da će objekti dobiti napajanje električnom energijom.

Kako nezvanično saznajemo, dug prema Elektroprivredi Crne Gore je oko 25 hiljada eura i nagomilao se za proteklih nekoliko mjeseci.

Jedini Hotel koji je posljednjih godina kako-tako radio, Hotel Plaža, sada je zatvoren, a tako će biti do daljnjeg. Takođe, zaposleni ne primaju zarade, a iz Vektra Boke ne izmiruju ni obaveze prema drugim dobavljačima, jer su računi blokirani.

Podsjetimo, prije nekoliko dana nekadašnji radnici u Vektra Boki, kao i njihovi pravni zastupnici tražili su od Vlade i nadležnih institucija da preispitaju rad Zaštitnice imovinsko pravnih interesa države Crne Gore, Bojane Ćirović. Tvrde da je ona nezakonito inicirala kod Privrednog suda zabranu prodaje nekoliko placeva Vektra Boke. Prodajom tih placeva, putem instituta Javnog izvršitelja, radnici bi naplatili posljednju četvrtinu zaostalih dugovanja u iznosu od 450.000 eura.

Pravni zastupnici radnika Vektra Boke podnijeli su prijavu SDT-u protiv Ćirovićeve koja zabranjuje prodaju tri placa u Njivicama i jednog na Rosama, uz obrazloženje da pravo korišćenja ne može biti u pravnom prometu.

Oglasila se i Ćirovićeva, koja tvrdi da nije ona, već Privredni sud Crne Gore, po službenoj dužnosti, donio zabranu. Ona smatra da je mjera opravdana, jer se prodaje imovina, za koju nije utvrđeno da je vlasništvo “Vektra Boke“.

HTP „Boka“ je 2007. godine privatizovala „Vektra Montenegro“, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića. „Vektri Montenegro“ je tada prodatao 59 odsto državnih akcija u HTP „Boka“ za 22,2 miliona eura, uz najavu investiranja od najmanje 50 miliona.