Boka Bay Trail: Nova trka u zaleđu, nova turistička ponuda

Prošle godine u ovo vrijeme samo su napravili pilot-trku zapuštenim stazama u zaleđu Boke kotorske, a ovog 1. maja Triatlon klub X Herceg Novi u sardnji sa Multisport Akademijom MAYER zvanično će organizovati prvi Boka Bay Trail.

Za trku i hodanje šumovitim i krševitim predjelima kojima godinama niko nije kročio, ali sada uređenim i od danas i markiranim stazama, prijavilo se 160 planinskih trkača iz 10 država.

U nedjelju su na programu trke na dvije staze: prva malo lakša i kraća Green -17 km i zahtjevnija Blue -34 km.

– Spremamo se za Boka Bay Trail od prošlogodišnjeg nultog izdanja. To je praktično bila predpremijera samo da bismo snimili spotove i saznali koliko je vremena potrebno da prođu najbrži i najsporiji takmičari. Ove godine za prvo zvanično izdanje trke imamo 160 prijavljenih i za sada potvrđenih 130 takmičara, što je zaista uspjeh i zadovoljni smo- kaže za Novski portal predsjednik TK X Herceg Novi, Luka Čupić.

Objašnjava da je strat prve trke iz Porto Montenegra, pa preko brda Vrmac i obodima brda se spušta u Muo, do cilja, Starog grada Kotora i katedrale Svetog Tripuna.

– To je 17km staze, 700 metara uspona. Lijepa je staza, raznolika je, ima i verticala i makadama, sa prelijepim pogledima na kotorski i tivatski zaliv. Prolazi se kroz veliku borovu šumu na vrhu Vrmca i spust je starim serpentinama iz vremena Austrougarske. Staza nije prezahtjevna. Može se i rekreativno prošetati. Limit je 5 sati da se završi trka. Uredili smo stazu prošle godine maksimalno, okosili i probili zapuštene djelove. Zato nam je ove godine bio potreban samo dan da je još malo spremimo za trku – priča Čupić.

No, takmičeri će imati priliku da se upoznaju sa ljepotama Bokokotorskog zaliva i na drugoj stazi Blue od 34km, koja je dobila naziv po boji mora. Novski I kotorski triatlonci sa prijateljima su se dosta pomučili dok su je prokrčili i pripremili za takmičenje, a kasnije za izletnike i sve koji vole prirodu.

– Staza vodi od Perasta do Vranovog brda, tvrđave Sv Andrije, pa se spušta u Gornji Orahovac, opet penje vrhovima do blizu Njeguša, a na kaju spušta do Kotora i Svetog Tripuna gdje je finish trke. To je puna 34 km i oko 1800 m uspona. Od janura smo krenuli sa čišćenjem, staza je dio glavne transvezale Orjen-Lovćen-Rumija. Bila je veoma zapuštena. Možd niko nije njom ni prolazio desteak godina. Održavaćemo je sada redovno – priča Čupić.

Korona “kriva” za okretanje trail-u

Za to što se u TK Herceg Novi okreću trail trčanju “kriva” je korona. Dok je trajala pandemija, često su odlazili u okolna brda I planinarili. Luka Čupić je je tako otkrio ovaj dio prelijepog zaleđa Bokotorskog taliva i došao na ideju da se napravi planinske trke i novu sportsku I turističku ponudu. Sa Igorom Majerom, su dogovoreni konkretni potezi. Ovo je tek početak planova.

– Manifestacija Boka Bay Trail u narednim godinama će ujediniti sve tri bokeške opštine. Pored ove dvije staze , treća će startovati iz Herceg Noviog i priključiti se stazi iznad Perasta do Kotora, u dužini od 85 kilometara. Biće to izazov za iskusne ultratrkače da istrče popularnih 50 milja. Zaleđe Boke je veliki neiskorišćeni i impresivni potencijal – tvrdi Luka Čupić, koji se bavi i turizmom i dobro zna koliko sve može biti privlačna ponuda za goste.

Inače, startna lista za Boka Bay trail veoma je respektabilna. Među učesnicima je i srpski ultratrkač Jovica Spajić, koji je ove godine pobijedio na ultramartonu na Sjevernom polu.

Boka bay trail je dobila podršku Porto Montenegra i TO Kotor.

Triatlon sezona u punom zamahu

Takmičarska sezona za novske triatlonce je počela državnim prvenstvom u duatlonu krajem marta, pa zahtijevnom triatlon izazovu Marco Polo Challenge na Korčuli. Dok bude trajao Boka bay tral u nedjelju 1. maja Jelena Tomašević učestvovaće na državnom prvenstvu u srednjem i dugom triatlonu u Podgorici. Uslijediće u Kotoru Ocean lava Montenegro 15. maja sa čak 650 učesnika, a među njima i 6 novskih triatlonaca.

Sjutra mini trail za djecu

Dan pred Boka trail, sjutra će biti organizovane promotivne aktivnosti – mini trail za djecu, ispred Blue Room-a u Marini Porto Montenegro, najavio je Igor Majer na pressu:

“Za svu djecu do 18. godine učešće će biti potpuno besplatno. Djeca će imati prilike da osjete čari trail trke na zelenim površinama, a sledovaće ih osvježenje na cilju i diplome za učešće. Roditelji mogu prijaviti djecu preko naših društvenih mreža ili na licu mjesta, 15-ak minuta prije početka takmičenja”, kazao je Majer.
Broj djece koja mogu učestvovati je neograničen.

R.Đ.