CDPR: Maslina život znači

Foto: CDPR

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka učestvovali su na 24. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana „Noćnjak 2022” u Supetaru, na Braču.

I ove godine manifestacija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića. Proglašeni su šampioni i vicešampioni za kvalitet i izgled maslinovih ulja, a dodijeljena su i druga priznanja zaslužnima kojima maslina život znači.

U okviru programa „Noćnjak 2022”, CDPR je predstavilo i promovisalo bogato ilustrovanu monografiju „Maslina”, životno djelo dr Ksenije Miranović, prvog experta za maslinarstvo u bivšoj SFRJ. U prblikaciji Miranović je sabrala sav dugogodišnji rad i iskustvo u maslinarstvu.

Pored monografije CDPR je predstavilo i podijelio učesnicima i gostima manifestacije brošuru „Maslinovo ulje i zdravlje”.

Priređeni su stručni skupovi o maslinama, maslinovom ulju i ljekovitom bilju, te edukativna radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja”. Na tradicionalnom Olio baru posjetiocima su ponuđena različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i loša, a degustirana su i šampionska maslinova ulja.

Svečano uručivanje priznanja, proglašenje pobjednika i bal šampiona očekivano su privukli najveću pažnju. Među rojnim gostima bili su maslinari i uljari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.