Čitati knjigu “Svrčuge, selo revolucije” znači osjećati bol i ponos

Promocija knjige svrcuge

Ni tanje knjige niti većih poruka i dragocjenih dokaza o Svrčugama, selu revolucije u zaleđu Herceg Novog. Upravo to svjedočanstvo o položaju, ambijentu, geografsko-istorijskim odrednicama, posebno u vrijeme narodno-oslobodilačke borbe i vremenu otpora neprijateljima s velikom istrajnošću i umjećem priredio je voljeni i poštovani Novljanin, Krsto Kiko Kosić, pokazujući kako jedno malo mjesto može biti veliko i herojsko.

To je zavičajni životopis, mozaik slavnog vemena i teškog bremena, načinjen vještom rukom i čiste duše, kao dug prema ognjištu predaka i borcima iz prvog stroja, jer Svrčuge su kolijevka slobode, čulo se na promociji u Herceg Novom.

Knjiga je predstavljena u prepunom prostoru Ogranka Matice crnogorske,  u organizaciji SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, koji je izdavač, uz prigodna slova potpredsjednika i generalnog sekretara te organizacije Stevana Radunovića i Dragana Mita Đurovića,  predsjednika UBNOR-a i antifašista  Herceg Novog, Sveta Bakovića, književnika Miraša Martinovića i autora.

“Listati i čitati ovu knjigu, znači osjećati i bol i ponos. Bol za onima koji su poginuli u cvijetu mladosti i ponos što je takvih bilo. A bilo ih je i bili su, razboriti, odvažni, hrabri sa jasnom sviješću i samosviješću. Dobro je što su upisana njihova imena, što su objavljene njihove fotografije, što danas možemo  vidjeti njihova lica. A to budi osjećaj da su živi. I tako život traje. I život uvijek nadvalda smrt!”, kazao je književnik Miraš Martinović.

Jedanaest rodoljuba – boraca iz Svrčuga je dalo živote u narodnooslobodičakoj borbi, njima je u znak zahvalnosti podignut spomenik u mjestu, sa njihovim imenima, upisanim u kamen, pa tako u istoriju. A ova knjiga je njihov drugi spomenik, istako je Martinović, podsjećajući da su među poginulima i dvije Danice iz zasvježđa Pet danica, najljepšeg sazvježđa na nebu Boke, Danica Kosić i Danica Tomašević.

“Te zvijezde, te Danice sijaju najljepšom svjetlošću, koju tama ne može ugasiti. Njima i ostalim poginulim, izgovarajući njihova imena, želim da odamo pijetet, a oni su: KOSIĆ J. VASO, KOSIĆ N. DUŠAN, KOSIĆ P. VLADIMIR, KOSIĆ M. VOJISLAV, KOSIĆ L. DANILO, KOSIĆ L. ĐURO, TOMAŠEVIĆ S. TOMO, TUŠUP G. JAKOV, TUŠUP O. PANTO. Sa dvije pomenute Danice,  ukupno 11 poginulih”.

Promocija knjige svrcugeMartinović je pomenuo i Toma  Đurova Tomaševića – serdara, kome je Krsto u knjizi dao posebno mjesto, komandira zubačko kruševčkog bataljona koji se istako u Hercegkovačkom ustanku 1875 – 1878. godine. Njegova hrabost i mudost postala je dio žive tradicije mjesta, napajajući  one što su poslije njega došli.

“Autor je u knjizi dao i  druge zanimljive  podatke, kao izvođenje  Balkanske carice, kralja Nikole, što govori koliko je bilo napredno selo i omladinci koju su izveli dramu 1936.godine. Učesnici predstave ostali su  na fotografiji uglednog Novljanina, fotografa i i poslijeratnog filmskog radnika Steva Lepetića”.

Spomenik prošlosti opomenik budućnosti

Dragan Mito Đurović zahvalio je Kiku Kosiću za sve generacije koje izveo na put moralnih ljudi, za godine kada je plovio i za one kada je bio prosvjetni inspektor i sve decenije kada je o spomeniku prošlosti-opomeniku budućnosti u Svrčugama vodio računa.

“Hvala Kiku što postoji. Dok budu postojali ljudi kao Kiko, postojaćemo i mi kao ljudi. To je najvažnije. Budi čovjek kao Kiko, sine moj! Ali Kiko nije mogao biti toliko uspješan da nije imao porodicu ,suprugu djecu”, istakao je Đurović, zahvalivši, pored ostalih i Matici crnogorskoj, koja je kako je kazao, među pčelama dama, otmenost crnogorska i svih naroda koji žive u Herceg Novom i Crnoj Gori i koja afirmiše njihove vrijednosti.

Kniga “Svrčuge selo revolucije” je knjiga sa kojom treba živjeti I prepričavati je,  unutra su istinski heroji i istinske heroine, koji  to nijesu dokazivali glasanjem nego životom, poručio je Đurović:

“Oni su životom dokazali da nikada neće trgovati sa svetim parčetom zemlje koji se zove domovina, a naša jedina domovina je Crna Gora. U našoj kući može ko god hoće i kako god hoće da stanuje, ali se zna ko je u ovoj kući domaćin i ko će u ovoj crnogorskoj kući biti dobar domaćin. To će biti dobri ljudi, koji poštuju sve vjere i sve narode. A upravo su to bili oni koji su ginuli, ne samo iz Svrčuga,  nego I njihovi saborci Nikola Đurković, Savo Ilić…Našu prošlost moraju znati naša djeca i potomci, ne da bi širili mržnju nego da bi sačuvali dostojanstvo”, kazao je, pored ostalog, Đurović, iznoseći detalje iz knjige, pouke koje ukazuju na etiku boraca sa Svrčuga.

Hroničar, autor knjige os vom rodnom selu Krsto Kiko Kosić je poručio prijateljima, drugovima antifašistima da mu je drago što su na okupu , poželjevši da imaju još povoda za veličanstvenija okupljanja.

“Ovo smatram samo malim doprinosom da na stave mlađi koji mogu doći do boljih podataka o Svrčugama ili bilo kom ustaničkom mjestu i podvigu. Zahvalan sam drugovima iz SUBNOR-a Crne Gore da bi knjiga bila izdata i promovisana”, kazao je Kosić.

Objasnio je da je priredio knjižicu, ali svaki detalj je u njoj million puta provjeren. Želio je da napiše nešto i što je kratko i jasno.  Umjesto kataloga o 11 poginulih boraca kako je namjeravao prije par godina, odlučio je ipak da to proširi. Izosatala je samo fotografija Vladimira Kosića, koju nikako nije uspio  da nađe. Njegov otac Peko bio je solunski dobrovoljac, koji je bio na brodu “Brindizi “kada je tonuo, ispričao je Kosić s puno emocijama o njegovim i drugim primjerima čojstva i junaštva stanovnika Svrčuga. Prisjetio se i riječi  Rista Tušupa, koji  je znao da napiše lijepe pjesme: “Stara kućo i okolo goro, kako bi vas zaboravio” .

Mladi naraštaji moraju znati pravu istinu

“Ako je Kiko Kosić napisao nešto, ne ulazeći u literarni dio, znaćemo samo da je to živa istina i da je to po sto puta provjereno, da je tako i nikako drugačije”, kazao je Sveto Baković , podsjećajući da Kosić i danas, uprkos zdravstvenih i porodičnih problema,  uvijek nađe toplu riječ, savjet i vremena za prijatelje.

Stevan Radunović je zahvalio Kosiću za knjigu o Svrčugama i njegovim junacima, da se ne zaborave njihova djela, da se ne desi revizija istorije i stvari predstavljaju drugačije  nego što jesu zarad  “želje za pomirenjem”, na štetu onih koji su dali živote za slobodu ove države.

“Ovakva okupljanja su nam potrebna, jer živimo u vremenu sa onima koji nisu prijataljeski raspoleženi prema tekovinama NOB-a, ideji antifašizma, našim patriotskim osjećanjima. Od naše pasivnposti  stvara se pogodan postor za njihvpo djelovanje. Bilo koja vrsta okupljanja ove vrste je značajna i naša je obaveza, jer mladi moraju znati pravu istinu o onima koji su ginuli za slobodu”, kazao je Radunović.

Za posebne zasluge u hercegnovskom Undruženju boraca NOR-a i antifašista zahvalnica i knjiga je uručena  Momu Kaljeviću, kao i za zasluge, roduljublje i patriotizam,  Danici Jestrović.

Delegacije UBNOR-a i antifašista Crne Gore i UBNOR-a antifašista Herecg Novog, Kotora i Tivta, položile su  cvijeće na spomenik palim borcima u Svrčugama.