Čudesan KOR gastro izazov u One & Only Portonovi

U ljetnoj rezidenciji La Veranda u rizortu One&Only Portonovi promovisan je novi savremeni gastro koncept KOR, inspirisan tradicionalnim turskim “Ocakbasi” ulicama Istanbula i Jugoistočne Anadolije.

KOR Grill & Bar kreirali su renomirani gastro znalci, šefovi kuhinja Mehmet Gurs i Cihan Cetinkaya. Njihov tim zajedno sa domaćim kuvarima boraviće naredna tri mjeseca u restoranu La Veranda i pripremati čudesna, ukusna jela.

To kulinarsko savršenstvo pripremano je pred našim očima, u otvorenoj kuhinji restorana La Veranda. Onda smo imali priliku da budemo usluženi i sve probamo. Predstaviti jednu od četiri velike svjetske kuhinje i opisati čak 15 raznih jela u kojima smo uživali, nije jednostavno.

Pred nama su se ređali namazi sa avokadom, tahinijem, maslinama, sirom, takozvana mala jela za dijeljenje, glavna sa grila, riba, rakovi, hobotnica, sočna govedidna, jagnjetina, sa karakterističnim začinima, u sjajnim kombinacijama sa povrćem, jogurtom, ali i veganska, bez glutena.

Na kraju slatki zalogaji, grilovane kajsije sa pistaćima, bademima sladoledom i druga kombinacija pudinga od pirinča, sa sirupom od jabuka, toplim malinama, lješnicima….Sve je bilo upareno sa jednim dugim pićem i dvije vrste sjajnih vina. Pravo malo carstvo ukusnih jela u La Verandi koje zaista treba probati.

Hrani daju budućnost

Glavni “krivac” KOR-a, Mehmet Gurs, priča nam da su sretni i uzbuđeni što su došli u Crnu Goru i u One&Only Portonovi:

– Ovo je sjajno mjesto i sjajan region, ne samo Portonovi, već čitava Crna Gora. Nastavljamo saradnju sa brendom One&Only, sa kojim godinama sarađujemo. Međutim, ovo je prvi put da radimo u Crnoj Gori i sretni smo što je to upravo u Portonovom. Počeli smo juče sa konceptom KOR u glavnom restoranu rizorta, La Veranda. Bićemo ovdje do 15.septembra tokom večere. Svi gosti su dobrodošli i imaće priliku da iskuse tursku kuhinju – ističe Gurs.

Ovaj temperamentni gastro znalac iz Turske, koji po majci ima finske krvi, potpuno je posvećen umjetnosti kuvanja. Ima i svoju filozofiju o neophodnom spoju tradicionalnog turskog i modernog u pripremanju jela.

– Veoma sam srećan ako to osjetite. Ovo je stara škola uvezana sa onim što dolazi sjutra. Hrani dajemo budućnost. Kao što je pjesma, igra, ples, tako je i hrana umjetnost koja se konstantno nadograđuje. Uvijek uzimamo u obzir ono što je prošlost i tradicija i to nadograđujemo u kuhinji. Jako je bitno kada idemo u druge zemlje da radimo, uvijek poštujemo tursku kuhinju i običaje, ali pokušavamo i da upotrebimo što više domaćih sastojaka. Tako i ovdje u Crnoj Gori koristimo domaće voće, meso, hranu iz mora, a uvozimo turske sastojke koji daju taj orjenatlni ukus – objašnjava Gurs.

Koncept su jela koja se dijele

Na pitanje što bi preporučio gostima kada dođu ovoga ljeta na večeru u La Verandu, naš sagovornik odgovara da ne bi bilo fer da odabere samo jedno jelo koje bi sugerisao, zato što je koncept brenda KOR djeljenje.

– U našoj krvi je da dijelimo. Naš meni je sačinjen od jela koja se dijele. Meni je diferenciran u različite sekcije i svaka u naslovu kaže da su to jela koja se dijele. Zato bih preporučio da gosti izaberu nekoliko startera, gavnih jela i deserte. Vidjeće da na meniju imamo puno bezglutenskih jela, puno vegetarijasnkih i veganskih. To nije ono što smo planirali, nego se prosto desilo, vođeni momentum i istraživanjem napravili smo idealne opcije – naglašava Mehmet Gurs.

On dodaje i da njegova kuhinja uvijek ima tipične turske začine sumac, isot, tahini, molases…

Prelijepo gastro veče u La Verandi u One&Only Portonovi, uz čaroban zalazak sunc, ispunila je i muzika poznatog crnogorkskog gitarskog dua Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića.

 

Rada Đaković