Dabović i Vojvodić osvojili bronzu na Balkanskom prvenstvu

Zvanično prvenstvo Balkana i Crne Gore, sa preko 550 takmičara iz 15 zemalja proteklog vikenda održano je u Nikšiću, u okviru sedmog Ostroškog polumaratona. Seniorska atletska reprezentacija Crne Gore predvođena Novljaninom Željkom Dabovićem sa vremenom 1 sat i 17 minuta, koji je ujedno bio i najbolji domaći takmičar osvojila je bronzanu medalju u ekipnom plasmanu, u seniorskoj konkurenciji.

Učestvovale su i zemlje koje geografski nisu dio Balkanskog poluostrva, ali su članovi Balkanske atletske asocijacije. Pored domaćina Crne Gore na prvenstvu su se našli takmičari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Gruzije, Kosova, Moldavije, Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Malte i Turske.

Na Balkanskom prvenstvu u polumaratonu našem šampion je bio tandem sa Matijom Vojvodićem iz AK Nikšić koji je imao sjajan debitanski nastup i ovu veoma zahtjevnu trku sa dosta elevacije završio sa vremenom od 1 sat 23 minuta.

U ekipnoj konkurenciji kod muškaraca prvaci Balkana su postali atletičari iz Turske – Bahatin Unej sa vremenom 1 sat 11 minuta i Mahsum Deger 1 sat 15 minuta. Drugo mjesto je pripalo reprezentativcima Bosne i Hercegovine, Emiru Hastoru sa vremenom 1 sat 18 minuta i Iliji Jukiću 1 sat i 19 minuta

“Ovo je već moje treće veliko takmičenje u nešto manje od mjesec, jedan izuzetno jak ritam gdje sam nastupio na Svjetskom prvenstvu, samo sedmicu nakon njega i na Prvenstvu Crne Gore na 10.000 m gdje sam trijumfovao i sada na Balkanskom prvenstvu.

Za mene medalja sa ovog takmičenja ima poseban značaj, jer je u atletici jako teško do nje doći. Uslovi nisu bili  idealni, ogromna vrućina za ovo doba godine i staza koja je jedna od najtežih na ovim prostorima. “Trka za dušu” kako je i slogan ovog takmičenja i sami ambijent u kojem trčimo do Manastira Ostrog nam daje neki poseban motiv i inspiraciju da sve prepreke savladamo i uspješno zavrsimo ovu trku”, ističe za Novski portal Željko Dabović

U pojedinačnom plasmanu kod žena Luiza je pobijedila u vremenu 1:17,12. Ona je time ostavila iza sebe Bugarku Marinelu Ninevu (1:19,42) i Turkinju Demir Pinar (1:27,58).

U muškoj konkurenciji David Nikoli je trčao sa rezultatom 1:10,07. Iza njega je bio Luka Mikalefa Perkonte sa Malte (1:10,41) sa Bahatina Unej iz Turske (1:11,01).

Inače, na kongresu Balkanske atletske asocijacije u Istanbulu od 27 – 29. novembra prošle godine odlučeno je da sedmo izdanje Ostroškog polumaratona bude i zvanično Balkansko prvenstvo u polumaratonu za 2024.godinu.

Prije šest godina organizovana je prva zvanična sportska manifestacija Ostroški polumaraton koja je postala jedna od najtežih i najprivlačnijih međunarodnih atletskih takmičenja.

Ideja Ostroškog polumaratona sazrijevala je dugo .Na dan Svetog Vasilija Ostorškog Čudotvorca, koji se slavi 12. maja, grupa maratonaca i ljubitelja trčanja iz Nikšića pune 24 godine je trčala od Sabornog hrama u Nikšiću do Manastira Ostrog, proslavljajući na svoj način praznik velikog Svetitelja. Nijesu ni slutili da su sve te godine, kao svojevrsna matica  bili prethodnica Ostoroškog polumaratona.