Dan planete Zemlje, između proklamovanog i počinjenog

Ilustracija

Koliko vam ovaj dan izaziva emociju o globalnom prazniku, Međunarodnom danu planete Zemlje?

Ne, vjerovatno jaku. Utonuo je u sivo-žutu izmaglicu, povremeno sa kišom koja ostavlja šporkicu po svemu, kopnu, moru, ljudima i onome što su stvorili za opstanak na planeti.

Elem, Dan planete Zemlje se obilježava svakog 22.aprila od 1969. godine i konferencije UNESCA posvećene životnoj sredini, zarad upozorenja na negativne posljedice i opasnosti kojima je sve više isložena Zemlja i ekosistem.

Do sada je za lokalno, regionalno i globalno djelovanje usvojen veliki broj konvencija i sporazuma u oblasti zaštite životne sredine, ali u praksi očekivanih rezultata nema.

Tek kada svako od nas preispita sopstveni odnos prema prirodi i počne da razmišlja o tome kolilo svojim ponašanjem doprinosi ili narušava životnu sredinu, možemo zasita govoriti o ublažavanju posljedica destrukcije koju gledamo svakodnevno.

Ovogodišnji slogan Dana planete Zemlje je „INVESTIRAJ U NAŠU PLANETU – moramo djelovati (smjelo), inovirati (široko) i implementirati (pravedno)“.

Lijep slogan dok se Zemlja nalazi u sve ekstremnijim klimatskim promjenama, koje odnose živote i nanose velike materijalne štete.

Ove godine u Herceg Novom jedino su radnici “Čistoće” organizovali par akcija čišćenja javnih površina u susret Danu planete Zemlje. Loše vrijeme odložilo je ekološku akcija čišćenja podmorja akvatorijuma Luke Škver, za 27. april – srijedu.