Dani baštine na Orjenskom sedlu ovog vikenda

Foto: PK Subra

Planinarski klub Subra i Park prirode Orjen ogranizuj manifestaciju Dani baštine, koja će sjutra objediniti vrijedne segmente materijalne i nematerijalne baštine našeg kraja.

Na Orjenskom sedlu, na nadmorskoj visini od 1600 metara učesnike očekuju dva programa, posvećena umijeću gradnje kamenom u suho i bućanju, što je predstavljalo značajni dio života bokeškog zaleđa kroz vjekove.

Sjutra će od 9 h biti održano VI Prvenstvo Crne Gore u gradnji suhomeđe, dok je nedjelja, 20 .avgust, rezervisana za VIII Revijalno bućarsko prvenstvo na najvisočijem zogu u Crnoj Gori.

Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe, za prostore naše zemlje jedinstveno takmičenje, u kojem tročlane ekipe imaju 15 min da sazidaju suvomeđu dužine četiri i visine jedan metar. Boduje se veličina, ali i kvalitet gradnje. Najbolja ekipa dobija, umjesto pehara prelazni kamen, “Orjensku bužu”, koja će se ove godine dodijeliti šesti put.

Bućanje je sport, ali i vid društvenog života, a zog mjesto okupljanja zajednice. Do sredine devedesetih godina prošlog vijeka, svake nedelje u zaleđu bi se čitavo mjesto obrelo na bućarskom zogu i oko njega. Po izuzetnoj lokaciji se ističe zog na Orjenskom sedlu (1600 m), na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori, sagrađen osamdesetih godina prošlog vijeka.

Prijave ekipa za Otvoreno prvenstvo CG u gradnji suhomeđe moguće su putem vibera na broj 069 360 803, dok je prijavu za učešće na revijalnom bućarskom prvenstvu potrebno uputiti na broj 069 366 173. Za učesnik oba događaja obezbijeđen je ručak.

Dani baštine su odložene zbog Dana žalosti proteklog vikenda. Učesnike možda očekuje suoćavanje sa kišom sjutra, ali događaj neće biti pomjeren.

Organizator Otvorenog prvenstva u gradnji suhomeđe je Park prirode “Orjen”, a domaćin PK “Subra”, dok je “Subra” organizator Revijalnog bućarskog prvenstva, a tehnički organizator bućarski klub “Val”.

Dani baštine na Orjenskom sedlu se odvijaju uz podršku Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi. Bućarsko takmičenje je pomoglo Doo “Val Gojković”, a gastro-suvenire za Prvenstvo u gradnji suvomeđe obezbijedilo je NVU “Ruke”.